✅ Červencové hypoteční výsledky trhu 📈

Červencové hypoteční výsledky jsou velmi podobné červnovým číslům a nedošlo tedy k žádnému neočekávanému překvapení.

Celková produkce dosáhla 23,75 mld. Kč přičemž hypoteční banky si připsaly úvěry za 21,84 mld. Kčstavební spořitelny 1,91 mld. Kč. Ve srovnání s červnem je to tedy zanedbatelný pokles. Úrokové sazby na realizovaných úvěrech meziměsíčně zůstávají na stejné hodnotě tedy 5,06 %. Paradoxně na nových hypotečních úvěrech byla realizovaná sazba dokonce o jeden bazický bod vyšší.

To vše navzdory avizovanému poklesu základní reposazby ČNB na hodnotu 4,5 % na konci července a plynulému poklesu úrokových swapů, který pokračuje i průběhu měsíce srpna. Průměr pětiletého úrokového swapu za červenec byl 3,57 %, za první dvě dekády srpna pak činil 3,23 %. Bohužel na nabízených sazbách se tento pokles nijak neodráží, jelikož konkurenční prostředí na českém trhu je vážně deformované.

Podíl tří největších bank ve druhém čtvrtletí, přepočtený na celkovou produkci trhu činil 70,2 %. Oproti prvnímu kvartálu letošního roku TOP trojka tak svou pozici navýšila o téměř pět procent. Zda je takové prostředí zdravé necháváme na úvaze každého čtenáře.

Podíly hypotečních bank podle objemu produkce ve II. čtvrtletí 2024 

Lepší konkurenceschopnosti zcela jistě nepomáhá přetrvávající situace ve skupině ČSOB, která uplatňuje vůči externím zprostředkovatelům 100% tříletá storna provizízačíná mírně ztrácet svůj podíl na trhu.

Po ostrém spuštění digitální platformy NoBy, která koncem června ze dne na den nahradila stávající hypoteční proces v Komerční bance, bohužel KB procesně kolabuje a stabilizace je zatím v nedohlednu. Z této situace tedy těží Česká spořitelna, která si na nedostatek nových obchodů rozhodně nemůže stěžovat.

Bohužel uvedené anomálie ještě více poškozují konkurenční prostředí, a tak dle našeho názoru nelze očekávat v nejbližších týdnech nějaké výraznější snižování sazeb. Jak dlouho mohou tři nejsilnější hráči držet úrokové sazby mimo realitu finančních trhů si netroufáme odhadovat. 

Zájem o hypotéky u klientů roste a více jak dvouletá odkládaná spotřeba se projevuje růstem trhu, bohužel se tak děje ve velmi narušeném konkurenčním prostředí. Marže bank tedy dál vesele rostou a rostou. Na českém hypotečním trhu dlouhodobě více než dvě třetiny produkce banky získávají od externích zprostředkovatelů, to je faktický stav, který vznikl přirozeným vývojem za posledních 25 let. Zákazník velmi dobře chápe, že jeden produkt od jedné značky bude vždy méně objektivní než srovnání všech dostupných řešení na trhu.

Bohužel banky se s tímto přirozeným vývojem nechtějí vyrovnatsnaží se své externí dodavatele nejrůznějšími kroky znevýhodňovat nebo dokonce zcela eliminovat. Od zavádění částečných storen provizí, po ukončení spolupráce některých menších bank, až k 100% stornům na tři roky od skupiny ČSOB a našla by se i celá řada dalších „přátelských kroků“.

Dalším stupněm, který hypoteční externí distribuci čeká budou průběžné provize. Systém, jež bude vázat část odměny poradce na setrvání klienta v bance po blíže nespecifikovanou dobu. Změna obchodního modelu přijde a bude mít zásadní dopad na obchodní vazby mezi hypotečními poradci a jejich doporučiteli, ať už z řad realitních makléřů nebo developerů.

Jak bude nový model průběžných provizí vypadat parametricky, kdy a kým bude na trh zaveden jako prvním, je v tuto chvíli naprosto nejasné. Jasné je jen to, že se výrazně dotkne stávajících obchodních vazeb a do oboru přinese více složitosti. Věříme, že i přes všechny složitosti hypotečního trhu bude dál růst povědomí a důvěra zákazníků v nezávislé porovnání všech dostupných řešení na trhu.

28.8.2024

O mně

 

Dobrý den,

jmenuji se Filip Engl a rád Vám ukážu, co mě baví a naplňuje. Vždy mě fascinovalo dávat dohromady věci tak, aby dávaly smysl a vzájemně dobře fungovaly.

 

Od roku 2015 se věnuji podnikání a za tu dobu jsem pochopil, že stejně jako dobře propojené články řetězu dokážou pohnout strojem, tak perfektní vztahy v realitním businessu šlapou jen díky faktu, že se na mě mí klienti mohou vždy 100 % spolehnout.

 

Abych dokázal naplnit realitní sny svých klientů, používám ke své práci ty absolutně nejmodernější marketingové nástroje a know-how!

 

Pokud jste připraveni prodat svoji nemovitost a očekáváte od makléře lidskost, férové jednání a zmiňovanou spolehlivost, jsem tu pro vás.

 

Ozvěte se mi!

Ing. Filip Engl

Makléř

Certifikáty

195x200_RMX_Aukcni_specialista rmx-cms 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.