Dřevostavby jsou v kurzu - rozdíly mezi srubem a roubenkou

Dřevostavby jsou stále oblíbenější. Staví je mladé rodiny i starší lidé, kteří se chtějí odstěhovat z města. Nejčastěji se staví jednoduché montované domy, ale fajnšmekři si troufnou i na dřevostavby z masivního dřeva, tedy na sruby a roubenky. Zajímavé je, že sruby i roubenky mají skvělé izolační vlastnosti, takže je v nich v létě příjemně chladno a v zimě zase drží teplo. Víte jak srub a roubenka vypadají, a jaké jsou mezi nimi základní rozdíly?

Srub je vyroben z kulatiny

Pod pojmem srub si asi většina z nás představí klasickou dřevěnou stavbu z kulatiny. Sruby jsou tím typické, používá se často pouze odkorněná kulatina, která se nijak tvarově neupravuje. Klády se vyskládají na sebe s přesahy v rozích. Ke stavbě srubu, tedy k hrubé stavbě, potřebujete jen minimum nástrojů - motorovou pilu, úhlovou brusku a ideálně autojeřáb, kterým se kulatina ukládá na své místo.

Roubenka je z masivních hranolů

Klasická roubenka se obvykle staví z hraněných masivních dřevěných trámů. Rohy trámů se spojují různými druhy tesařských spojů. Některé firmy vyrábějí roubenky také ze sušeného lepeného dřeva. Stavba roubenky ani srubu není o nic levnější než stavba z klasických materiálů, ale lidé ji volí, protože má své nezaměnitelné kouzlo a atmosféru.

Stavět sami nebo na klíč

Stavět si srub či roubenku svépomocí je samozřejmě extrémně náročné, ale když je člověk šikovný, má dost sil a trpělivost, zvládnout se dá vše. Když si chcete nechat dřevostavbu z masivu postavit na klíč, najdete dnes spousty firem, které to nabízejí. Ale samozřejmě si to hezky zaplatíte. Další variantou je koupit už postavenou roubenku či srub, a můžete se přestěhovat okamžitě.

22.4.2021

O mně

Moje vášeň pro nemovitosti začala již v dětství, kdy jsem s nadšením stavěla domečky z kostek a celá města z písku.  Dnes o mnoho let později, pomáhám lidem najít nebo prodat skutečné domovy svým klientům. 
 
 
   Po studiu na obchodní škole a uměleckém designu v Praze, kde jsem se zamilovala do veškeré architektury jsem zjistila, že mě nejvíce naplňuje práce s lidmi a nemovitostmi. Realitní marketing pro mě není jen o prodeji domů, je to o vytváření příležitosti pro nové začátky, splněné sny a šťastné rodiny. 
 
 
   Za desítky let v obchodě jsem pochopila, že každý příběh je jedinečný a já jsem vděčná, že mohu být jeho součástí. Moje filozofie je jednoduchá: Poctivost, profesionalita a osobní přístup je pro mě samozřejmostí. Věřím, že klíčem k úspěchu je naslouchat potřebám klientů a překonávat jejich očekávání. Když zrovna nepracuji, stále ráda peču, jako kdysi dorty do mé kavárny, ale i maluji obrazy. A přesně to mi pomáhá udržet rovnováhu a přináší i novou energii do mé práce realitního makléře.
 
 
  Jsem připravena pomoci i vám napsat vaši vlastní kapitolu. Pojďme společně najít i váš vysněný domov, nebo pro vaši nemovitost ty správné nové majitele. Celý tým realitních profesionálů RE/MAX Delux  se spojí, aby právě pro vás udělal maximum k vaší spokojenosti!

Gabriela Pajurková

Makléř

Certifikáty

Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.