Převzetí hypotéky?

Aktuální vysoké úrokové sazby na nově poskytovaných úvěrech vrátili do hry téměř již zapomenutý produkt, kterým je převzetí hypotečního úvěru. S touto situací se můžete setkat například při prodeji nemovitosti, kdy je prodávaná nemovitost zatížena hypotékou a dlužníkem na tomto úvěru je prodávající. Pokud je úroková sazba výrazně nižší než aktuálně nabízené sazby a do konce fixace původní hypotéky prodávajícího zbývá zajímavá doba (např. rok a více), pak pro kupujícího může být varianta převzetí hypotéky po prodávajícím velmi zajímavým řešením, jak se vyhnout vysokým splátkám při aktuálních úrokových sazbách.

Převzetí hypotéky má však jedno zásadní omezení, stávající hypotéku, tedy přesně řečeno zůstatek její jistiny musí nový klient (náš kupující) převzít za zcela totožných podmínek jaké hypotéka má. Není tedy možné hypoteční úvěr pro kupujícího, jakkoliv upravovat – zejména navyšovat objem nebo prodlužovat splatnost, případě upravovat délku fixace nebo jakékoli jiné parametry.

Současně je nutné upozornit na skutečnost, že banka bude u nového klienta zkoumat jeho úvěruschopnost (bonitu) zcela standardním způsobem jako by se jednalo o nový úvěr. Jednoduše řečeno, klient musí splnit aktuální úvěrové parametry DSTI, DTI, LTV, a také bonitně splnit nároky za aktuálních úrokových sazeb.

Omezením je také skutečnost, že aktuálně převzetí poskytuje pouze Česká spořitelna, Komerční banka, Moneta Money Bank a Oberbank.

27.9.2022

O mně

Moje vášeň pro nemovitosti začala již v dětství, kdy jsem s nadšením stavěla domečky z kostek a celá města z písku.  Dnes o mnoho let později, pomáhám lidem najít nebo prodat skutečné domovy svým klientům. 
 
 
   Po studiu na obchodní škole a uměleckém designu v Praze, kde jsem se zamilovala do veškeré architektury jsem zjistila, že mě nejvíce naplňuje práce s lidmi a nemovitostmi. Realitní marketing pro mě není jen o prodeji domů, je to o vytváření příležitosti pro nové začátky, splněné sny a šťastné rodiny. 
 
 
   Za desítky let v obchodě jsem pochopila, že každý příběh je jedinečný a já jsem vděčná, že mohu být jeho součástí. Moje filozofie je jednoduchá: Poctivost, profesionalita a osobní přístup je pro mě samozřejmostí. Věřím, že klíčem k úspěchu je naslouchat potřebám klientů a překonávat jejich očekávání. Když zrovna nepracuji, stále ráda peču, jako kdysi dorty do mé kavárny, ale i maluji obrazy. A přesně to mi pomáhá udržet rovnováhu a přináší i novou energii do mé práce realitního makléře.
 
 
  Jsem připravena pomoci i vám napsat vaši vlastní kapitolu. Pojďme společně najít i váš vysněný domov, nebo pro vaši nemovitost ty správné nové majitele. Celý tým realitních profesionálů RE/MAX Delux  se spojí, aby právě pro vás udělal maximum k vaší spokojenosti!

Gabriela Pajurková

Makléř

Certifikáty

Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.