Zjistěte, co je zástavní právo smluvní k nemovitosti

Setkali jste se při prodeji nebo nákupu nemovitosti se zástavním právem nebo prostě jen chcete vědět, oč jde? Zjistěte, co přesně znamená zástavní právo smluvní, jaká omezení pro vás představuje například při nakládání s nemovitostí a jak zjistit, zda se týká právě vaší nemovitosti.

Co je zástavní právo smluvní k nemovitosti?

Co se v článku dozvíte:

Co je zástavní právo smluvní?

Zástavní právo dává ze zákona věřiteli (tomu, kdo půjčuje) právo na cizí věc a slouží jako pojistka, že o své finance nepřijde, i když dlužník přestane řádně splácet. Zástavní právo z toho důvodu také omezuje nakládání s touto věcí, zamezuje například jejímu prodeji (více třeba v článku Jak prodat nemovitost se zástavním právem). Zástavní právo smluvní je pak stvrzené zástavní smlouvou, jejíž součástí jsou vždy i informace, co je zástavou a jaký dluh je jí chráněný.

Zástavní právo je vázáno na danou věc, třeba nemovitost, což znamená, že nezaniká ani při změně vlastníka. Zástavním právem můžete zajistit peněžitý, nepeněžitý a podmíněný dluh nebo i takový, který teprve může vzniknout. Zásadní je, že věřitel právo k cizí věci může uplatnit až tehdy, když dlužník přestane řádně splácet. V takovém případě může věc prodat a z výnosu dluhy splatit.

Jaké druhy zástavního práva existují?

Zástavní právo má několik druhů, jejichž rozdíly si vysvětlíme:

  • Zástavní právo smluvní – nejčastější forma zástavního práva, která vzniká na základě smlouvy mezi budoucím dlužníkem a věřitelem.
  • Vespolné zástavní právo – toto právo umožňuje zastavit více věcí, přičemž věřitel může prodat kteroukoliv z nich nebo všechny.
  • Zastavení cizí věci – zástavní právo se v tomto případě týká cizí věci za předpokladu, že s tím její vlastník souhlasí.
  • Budoucí zástavní právo – zástavou se zde stává věc, kterou dlužník zatím nemá, ale jakmile ji začne vlastnit, vznikne i toto právo.
  • Zástavní právo exekutorské – zastavenou věc zde volí exekutor a právo vzniká na základě jeho rozhodnutí.
  • Soudcovské zástavní právo – zastavenou věc zde volí soud z důvodu nezajištěného dluhu.

Jelikož je nejběžnějším zástavním právem zástavní právo smluvní k nemovitosti a ostatní druhy jsou spíše jen jeho specifickým případem, ve zbytku článku se budeme věnovat hlavně jemu.

Co je to zástavní právo smluvní k nemovitosti?

Jde o nejběžnější případ zástavního práva smluvního a vzniká zpravidla tehdy, když si kupující pořizuje nemovitost na hypotéku a banka si svou pohledávku zajistí učiněním zástavy z dané nemovitosti. S kupcem proto uzavře zástavní smlouvu k nemovitosti. Pokud by pak kupec přestal řádně splácet, banka má právo nemovitost prodat a z výnosu uhradit dlužníkovy závazky.

Zástavou se může stát nemovitost kupovaná, rozestavěná, již vlastněná nebo vlastněná někým jiným, když k tomu dá souhlas.

Lze mít dvě zástavní práva smluvní na jedné nemovitosti?

Tato situace je možná pouze v případě, kdy budete prodávat nemovitost se zástavním právem a kupující si na ni bude brát hypotéku, nebo v případě, že budete hypotéku refinancovat.

Jak zjistit zástavní právo smluvní na nemovitosti?

Zástavní právo na nemovitosti zjistíte z katastru nemovitostí. Tam naleznete list vlastnictví nemovitosti, ve kterém jsou o ní všechny informace. Zdarma je k nahlédnutí pouze zkrácená verze listu vlastnictví. Úplný list vlastnictví je zpoplatněný 50 Kč za stránku.

Kdy zaniká zástavního právo k nemovitosti?

Nejčastěji zástavní právo zaniká uhrazením dluhu, jehož splacení jistilo, ale jsou i další zákonné případy. Jaké jsou?

Jaké jsou případy zániku zástavního práva k nemovitosti:

  • Splacením – v tomto případě právo zaniká automaticky a ze zákona po splacení dluhu.
  • Prominutím – zástavní právo zaniká, když věřitel dlužníkovi dluh promine.
  • Promlčením – zánik nastává tehdy, když věřitel svůj dluh od jeho vzniku více než tři roky nevymáhá.
  • Vydražením – vydražením nemovitosti v dražbě zástavní právo vždy zaniká.
  • Zánikem zástavy když dojde k zániku nebo k znehodnocení zástavy natolik, že už neplní svou roli, zástavní právo může zaniknout a věřitel vás může požádat o jinou zástavu. Pokud o ni nepožádá, část nezajištěného dluhu bude splatná.
  • Vzdáním se zástavního práva když se věřitel sám písemným prohlášením vzdá zástavního práva, zástavní právo zaniká.
  • Vrácením zástavy dlužníkovi zaniká i v případě, že věřitel zástavu vrátí dlužníkovi.
  • Zaplacením hodnoty zastavené věci skončí také tehdy, když zaplatíte hodnotu zástavy.
  • Prekluzí – zástava zaniká v situaci, kdy uplyne doba, na kterou bylo zástavní právo zřízeno.

Abyste následně mohli zástavu vymazat z katastrálního úřadu, musíte dostat od věřitele potvrzení o jejím zániku. S ním pak musíte zajít na katastrální úřad.

Prodejte nemovitost se zástavou s reklamní kanceláří

Chcete prodat nebo koupit nemovitost se zástavním právem?

Z důvodu, že zástavní právo omezuje nakládání s nemovitostí, je nákup i prodej takové nemovitosti komplikovaný. Více jsme to rozebrali například v článku Jak prodat nemovitost se zástavním právem.

Z hlediska složitějšího prodejního procesu je pak výhodnější kontaktovat realitní kancelář, která může svou dobrou pověstí zaštítit komplikovanější prodej, a vy díky tomu prodáte rychleji a za víc, popř. vyzkoušet okamžitý výkup nemovitosti, který si poradí i s nemovitostí se zástavou, a vy prodáte často v řádech hodin.

Realitní kancelář RE/MAX Delux je důvěryhodný partner

RE/MAX Delux je v Brně již pro více než 1 300 klientů zárukou důvěryhodnost i kvality. Přesně tolik jich totiž nechalo takřka dokonalé hodnocení 4,9/5 na Google a Firmy.cz a více než 100 z nich pak také videorecenzi. K tomu je pak RE/MAX Delux i čtyřnásobným držitelem ocenění Realitní kancelář roku Moravy.

Díky zkušenosti a profesionálním prezentačním a propagačním metodám dokážeme prodat rychle i nemovitost se zástavou a navýšit její prodejní cenu až o 17 % nebo zařídit bezchybný okamžitý výkup domu nebo bytu. Půjdete do toho s námi?

Máte jakýkoliv dotaz k zástavnímu právu, nebo chcete pomoc s prodejem takové nemovitosti? Ozvěte se.

 

O mně

Jan Baránek

Makléř

Certifikáty

Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.