Jak si stál hypoteční trh v květnu?

Hypoteční trh v květnu dle očekávání dále posiloval a celková produkce úvěrů na bydlení dosáhla 23,67 mld. Kč, přičemž hypoteční banky si připsaly úvěry za 21,94 mld. Kč a stavební spořitelny 1,73 mld. Kč. Meziměsíčně produkce již nerostla s takovou dynamikou jako v předchozích měsících a vypadá to tedy, že se trh po zbytek roku bude pohybovat okolo hranice 25 mld. Kč. Mírné ochlazení může nastat tradičně během prázdninových měsíců. Obava z úpravy úvěrových ukazatelů se na jednání ČNB o finanční stabilitě nenaplnila, a tak nic nebrání hypotečnímu trhu, aby dál pokračoval v jízdě směrem vzhůru. Jedna skutečnost tu, ale stále je, ano jsou to úrokové sazby a ty nám mnoho radosti nedělají. Meziměsíčně úrokové sazby na realizovaných úvěrech klesly v květnu o pouhé dva bazické body na hodnotu 5,07 %. Zastavil se tedy pokles úrokových sazeb u hypoték? Dojde zítra k dalšímu snížení základní sazby ČNB? Pokud ano, jak velké snížení to bude a promítne se to do hypotečních sazeb? Spousta otázek na které se pokusíme najít odpovědi.

Po zveřejnění květnové inflace, kdy její hodnota lehce poklesla na 2,6 % by se mohlo zdát, že vše je v naprostém pořádku, inflace se opět dostala do středu tolerančního pásma a nic nebrání tomu, aby ČNB zítra přidala další padesáti bodové snížení základní sazby. Při detailnějším pohledu ale zjišťujeme, že se stále nedaří zmírnit růst cen ve službách, a to může ČNB vést k posunu sazby jen o 25 bodů dolů nebo ponechání na stávající úrovni. Domníváme se, že nejpravděpodobnější je scénář s poklesem o 25 bodů. Ať už zítřejší jednání o sazbách dopadne jakkoliv, vliv na úrokovou sazbu hypotečních úvěrů bude neznatelný, a to hned ze dvou důvodů.

Cena pětiletých úrokových swapů v průběhu června dál oscilovala v pásmu těsně nad 4 % a v meziměsíčním srovnání to vypadá na mírný nárůst hodnoty úrokového swapu. Swap pravděpodobně reaguje na časově nepříznivý vývoj úrokových sazeb v Americe. FED na svém červnovém zasedání ponechal úrokové sazby na stávající úrovni a oznámil, že v letošním roce plánuje pouze jedno snížení sazeb a rovněž upravil svou prognózu o výši dlouhodobé sazby směrem nahoru. To velmi pravděpodobně ještě zvýší tlak na ISR sazby (úrokové swapy). Druhým lokálním faktorem, který dle našeho názoru drží hypoteční sazby v šachu je neochota bank již od počátku letošního roku jakkoli snižovat svou marži v obavě ze spirály refinancování. Nová pravidla pro odchod klienta v době trvání úrokové fixace startují až 1. 9. 2024 do té doby, tedy nelze očekávat, žádné viditelné změny směrem dolů.

1.7.2024

O mně

 

Na trhu s nemovitostmi se pohybuji od r. 2007, stále se vzdělávám a to nejen v tomto oboru.

 

Miluju svoji rodinu, psa, přátele a svoji práci. U běhání relaxuji stejně tak jako u dobrého jídla. Věnuju se rodinným konstelacím a tomu, co mi dává smysl.

 

Na první pohled se zdá být oblast realit jako „tvrdý business“, avšak je vždy na každém člověku, jaký zvolí přístup. Rozhodla jsem se provázet klienty tímto celým procesem především bezpečně, tedy tak, jak si daná situace právě vyžaduje, a také jaký přístup bych si přála já sama!

 

Díky tomu Vám mohu nabídnout odborné znalosti a cenné zkušenosti. Zakládám si na osobním přístupu a lidskosti. Dělat totiž práci s láskou, která mě naplňuje, je mým posláním!

 

Zastávám názor, že správnou a jedinou dlouhodobou vizí, je maximální spokojenost všech zúčastněných stran. Své služby Vám garantuji! Abyste se Vy mohli s klidem věnovat své rodině, práci či koníčkům.

 

Bude mi ctí s Vámi spolupracovat a tvořit základ pro Váš nový DOMOV, PROJEKT nebo jen INVESTICI!

 

Obraťte se na mě s prodejem nebo pronájmem Vaší nemovitosti, stejně jako s nezávaznou konzultací, tržním odhadem nemovitosti či odhadem pro účely dědického řízení.

 

Jsem tu pro Vás!

Jana Barabášová

Makléř

Certifikáty

1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX realitn_profesion_l_cmyk rmx-cms Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.