✅ Stav hypotečního trhu 💥 v srpnu a září 📈

Letošní tropický srpen jakoby předznamenal výsledky na hypotečním trhu. Realizovaná produkce předčila očekávání a srpen si připíše rekordní výsledek nejen v letošním roce, ale i za období předchozích dvou let (pro extrémně pečlivé jedince doplnění - leden 2022 měl produkci nepatrně vyšší).

Obdivuhodný je i meziměsíční nárůst objemu sjednaných úvěrů, a to o více než 8,5 miliardy. Co je příčinou takového nárůstu? Nabízí se relativně jednoduché vysvětlení, a to snaha zákazníků stihnout podepsat úvěr ještě před platností nových pravidel pro předčasné splácení úvěrů. Nová pravidla platná od 1. 9. 2024 tak trochu za přispění médií, vytvořila iracionální obavu, že se podmínky od září dramaticky mění, a to podle našeho názoru stojí za výkyvem srpnové produkce. Změnu pravidel pro předčasné splácení hypoték jsme detailně rozebírali v našem únorovém příspěvku, a tak se tedy nebudeme zabývat parametrickými podrobnostmi. Shrnuto do jedné věty, nic zásadního se 1. 9. 2024 nestalo a nových podmínek se není potřeba obávat.

Rekordní produkce stojí v kontrastu s úrokovými sazbami, které se stále drží velmi vysoko. Realizované sazby na hypotékách klesly meziměsíčně o 9 bazických bodů na hodnotu 4,97 % a po dvou letech a dvou měsících prolomily pětiprocentní hranici. Nicméně pokles hodnot úrokových sazeb na realizovaných úvěrech je dále odtržen od ceny peněz na trzích. Pětiletý úrokový swap dále klesal i v průběhu měsíce září a hypotečním bankám rostla marže. Obáváme se, že se na tom nic nezmění ani po dnešním měnově politickém zasedání centrální banky, kde se očekává snížení základní sazby o 25 bazických bodů na hodnotu 4,25 %. Nejsme optimističtí ve vývoji úrokových sazeb u hypoték směrem k razantnějšímu poklesu po zbytek letošního roku. Bohužel nízká míra konkurence mezi bankami na hypotečním trhu stojí v cestě rychlejšímu poklesu sazeb. V minulém příspěvku jsme komentovali rozložení sil a kondici jednotlivých hráčů na trhu, v tomto ohledu nelze konstatovat nic jiného než setrvalý stav. Procesní obtíže KB dál přetrvávají, skupina ČSOB dál stojí na svých ideových dogmatech v oblasti provizí a ČS v srpnu uzavřela objem hypoték do něhož se třetí v pořadí KB, schová více jak třikrát!

Ekonomické dění se příliš nemění, česká ekonomika se stále potácí mezi neznatelným růstem a stagnací. Inflace v srpnu skončila na stejné hodnotě jako v červenci, bylo to však lehce nad očekáváním analytiků. Ceny ve službách stále vykazují poměrně významný meziroční růst a v kombinaci s tím, že českou ekonomiku táhne nahoru nejvíc spotřeba domácností, to může být lehce znepokojivé. ECB na svém zářijovém zasedání snížila základní sazbu dle očekávání na 3,5 %. Týden na to základní sazbu snížil i FED mírně překvapivě o 50 bazických bodů na hodnoty v rozmezí 4,75 %–5 %. Do konce roku lze očekávat od ECB další snížení základní sazby, a to by mohlo významněji oživit evropskou ekonomiku. Na oživení zejména německého průmyslu by mohl pozitivně reagovat i český průmysl, který přešlapuje na místě. České stavebnictví zaznamenalo v červencových datech po dlouhé době růst. Paradoxně by zářijové povodně mohly českému stavebnictví pomoci k trvalejšímu růstu.

30.9.2024

O mně

Mým posláním je spojovat lidi a nemovitosti, zajistit pohodlný přechod do nového domova, ale především usnadnit Vám proces prodeje Vaší nemovitosti.

 

Ve svém každodenním úsilí se zavazuji k poskytování služeb s maximální profesionalitou, zodpovědností a péčí. Realitní práce pro mě není pouze povoláním, je mým koníčkem, zdrojem radosti a nových přátelství.

 

Můj přístup k realitnímu obchodu je nejen pracovat pro klienty, ale opravdu tu pro ně být. I v nepříznivých situacích jsem k dispozici, abych podpořil své klienty při každém náročném kroku v procesu, jakým prodej a nákup nemovitosti bez pochyby je. Spolehlivost a pracovitost jsou mé silné stránky. Jsem cílevědomý, seriózní a odhodlaný v tom, co dělám.

 

Díky přijetí do RE/MAX Delux, kde mám tu čest být po boku opravdových profesionálů v realitním oboru, se najednou otevřeli obrovské možnosti. A to nejen mně, ale hlavně mým klientům, kterým tak mohu zajistit téměř nekonečné množství marketingových nástrojů. 

 

Využití Home-Staging, tvorby video-prohlídek, spolupráce s top profesionálními fotografy, 2D a 3D půdorysy, propagaci na prestižních realitních portálech. Nedílnou součástí naší práce je práce na sociálních sítích, na kterých jsem aktivní, tvořím efektivní kampaně pro podporu samotné inzerce a také zacílení na ideální kupující.

 

To vše má jediný cíl - Dosáhnout pro vás maximální ceny za prodej nemovitosti a vaší úplné spokojenosti.

 

Své klienty nejen zastupuji, ale také poskytuji vedení a poradenství, abych pomohl dosáhnout jejich cílů. Vždy dávám do své práce vše, protože vím, že spokojenost mého klienta je mým úspěchem.

 Děkuji za důvěru, kterou mi svěřujete, a těším se na naši budoucí spolupráci.

 

"Všechny naše sny mohou být skutečností, pokud máme odvahu je vidět, víru je dosáhnout a odhodlání pracovat na jejich splnění."

Marek Lautrbach

Makléř

Certifikáty

195x200_RMX_Aukcni_specialista rmx-cms realitn_profesion_l_cmyk Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.