Zjistěte, co je a jak se počítá úrok, úroková míra a RPSN

Dlužíte, chcete si půjčit nebo sjednat hypotéku? Pak se můžete setkat s pojmy, jako je úrok, úroková sazba (úroková míra) či RPSN. Zjistěte v článku, co je a jak se počítá úrok, úroková sazba, míra či RPSN a jak vám mohou pomoci s výběrem vhodného poskytovatele úvěru nebo hypotéky.

Co se v článku dozvíte:

Co je úrok, úroková míra a rpsn?

Co je to úrok?

Úrok je poplatek, který si zpravidla účtují banky za půjčení úvěru nebo hypotéky. S úrokem se ale můžete setkat i v případě, že někomu něco dlužíte. Tehdy si jedinec nebo třeba firma může účtovat tzv. úrok z prodlení. Ten se počítá ode dne splatnosti až do chvíle, kdy dluh uhradíte.

Úrok pak obvykle platíte jednou měsíčně v předem dohodnutém datu spolu s částí půjčené/dlužné částky. Výše tohoto úroku banky obyčejně udávají v podobě úrokové sazby, popř. míry.

Hypotéku a dluhy jsme již více rozebírali v článcích Jak získat hypotéku v roce 2024, Jak prodat byt nebo dům s hypotékou nebo 6 tipů, jak se dostat z dluhů.

Co je to úroková sazba/míra?

Úroková sazba/míra je procenty udávaný úrok, který zaplatíte za půjčení určité částky za určitou dobu (ročně, měsíčně apod.). Například označení 8 % p. a. znamená, že ročně zaplatíte 8% úrok z dané půjčky. Mimo p. a. se můžete setkat například i se zkratkami p. s. a p. q., které znamenají, že daný úrok zaplatíte za půl roku nebo za čtvrt roku.

Zpravidla pak platí, že čím vyšší je u vás riziko, že dluh nesplatíte, tím vyšší vám banka stanoví úrokovou sazbu. Vyšší úrok je tedy jejich odměnou za podstoupené riziko.

Příklad: Pokud jste si půjčili 1 000 000 Kč při úrokové sazbě 8 % p. a., ročně zaplatíte na úrocích 80 000 Kč. 

Jak se počítá úrok?

Základní úrok často vypočtete s pomocí úrokové sazby, ze které vypočtete úrok za jedno období a vynásobíte ho celkovým počtem období, tj. nejčastěji počtem let.

Pro výpočet úroku využijte tento vzorec:

Úrok = (jistina × sazba × čas) / 100

Pokud si tedy třeba půjčíte 1 000 000 Kč (jistina), máte úrokovou sazbu 8 % p. a. a půjčku máte na 20 let, váš celkový úrok bude tento:

Úrok = (1 000 000 × 8 × 20) / 100 = 1 600 000 Kč

V tomto výpočtu ale není reflektováno, že se jistina snižuje, tj. průběžně se snižuje i úrok za jedno období. Také v něm není zaneseno, že se i úroková sazba může měnit. Doporučujeme tedy spíše použít nějakou online kalkulačku, ale i tak brát výsledek jen jako odhad.

Co je RPSN?

Údaj RPSN je zkratka pro roční procentní sazbu nákladů, kterou zaplatíte za půjčení úvěru nebo hypotéky. Na rozdíl od úrokové sazby je to mnohem přesnějším ukazatel toho, jak nákladná pro vás bude ročně půjčka. Kromě úrokové sazby totiž zahrnuje i všechny další poplatky a náklady spojené s půjčkou.

Je důležitější úrok, nebo RPSN?

Co je důležitější pří výběru úvěru, RPSN, nebo úrok?

Pro správný výběr nejvýhodnějšího úvěru nebo hypotéky je zásadnější ukazatel RPSN, protože na rozdíl od úroku v sobě obsahuje všechny poplatky a náklady spojené s půjčkou. Vidíte tedy přesně, kolik zaplatíte za rok půjčky.

Řešíte financování nákupu nemovitosti? Nechte to na odbornících

V rámci nákupu nebo prodeje nemovitostí v RE/MAX Delux pomáháme řešit i financování nemovitostí. A protože takto pomáháme mnoha klientům, dokážeme pro vás zařídit mnohem lepší hypotéční podmínky.

Na naše služby je navíc stoprocentní spolehnutí, což dokazuje i průměrné hodnocení 4,9/5 na Google a Firmy.cz od více než 1 300 klientů i přes stovku videorecenzí. Kromě toho jsme také držiteli čtyř ocenění Realitní kancelář roku Moravy. Půjdete do toho s námi?

Chcete pomoci s koupí nemovitosti i s její financováním? Ozvěte se.

O mně

Mým posláním je spojovat lidi a nemovitosti, zajistit pohodlný přechod do nového domova, ale především usnadnit Vám proces prodeje Vaší nemovitosti.

 

Ve svém každodenním úsilí se zavazuji k poskytování služeb s maximální profesionalitou, zodpovědností a péčí. Realitní práce pro mě není pouze povoláním, je mým koníčkem, zdrojem radosti a nových přátelství.

 

Můj přístup k realitnímu obchodu je nejen pracovat pro klienty, ale opravdu tu pro ně být. I v nepříznivých situacích jsem k dispozici, abych podpořil své klienty při každém náročném kroku v procesu, jakým prodej a nákup nemovitosti bez pochyby je. Spolehlivost a pracovitost jsou mé silné stránky. Jsem cílevědomý, seriózní a odhodlaný v tom, co dělám.

 

Díky přijetí do RE/MAX Delux, kde mám tu čest být po boku opravdových profesionálů v realitním oboru, se najednou otevřeli obrovské možnosti. A to nejen mně, ale hlavně mým klientům, kterým tak mohu zajistit téměř nekonečné množství marketingových nástrojů. 

 

Využití Home-Staging, tvorby video-prohlídek, spolupráce s top profesionálními fotografy, 2D a 3D půdorysy, propagaci na prestižních realitních portálech. Nedílnou součástí naší práce je práce na sociálních sítích, na kterých jsem aktivní, tvořím efektivní kampaně pro podporu samotné inzerce a také zacílení na ideální kupující.

 

To vše má jediný cíl - Dosáhnout pro vás maximální ceny za prodej nemovitosti a vaší úplné spokojenosti.

 

Své klienty nejen zastupuji, ale také poskytuji vedení a poradenství, abych pomohl dosáhnout jejich cílů. Vždy dávám do své práce vše, protože vím, že spokojenost mého klienta je mým úspěchem.

 Děkuji za důvěru, kterou mi svěřujete, a těším se na naši budoucí spolupráci.

 

"Všechny naše sny mohou být skutečností, pokud máme odvahu je vidět, víru je dosáhnout a odhodlání pracovat na jejich splnění."

Marek Lautrbach

Makléř

Certifikáty

195x200_RMX_Aukcni_specialista rmx-cms realitn_profesion_l_cmyk Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.