Jak koupit byt, dům nebo chalupu bez realitky v Brně?

Chcete si konečně pořídit vlastní bydlení nebo investiční byt nebo byt na pronájem v Brně? Pak čtěte tento článek a zjistěte, jak koupit byt, dům, pozemek nebo chalupu v Brně rychle, bez problémů, výhodně a bez realitky.

Víte, jak výhodně koupit byt, dům nebo chalupu v Brně?

Co se v článku dozvíte?

Co je typické pro brněnský trh?

Ceny nemovitostí jsou v Brně po Praze nejvyšší v České republice. Přesto se stejně jako Praze ani Brnu nevyhnul v posledních rocích velký pokles i opětovný růst cen. V dubnu 2022 například průměrná cena prodávaného bytu dosáhla hodnoty 8,134 miliónů Kč, o rok později klesla na 6,54 miliónů Kč, tj. o téměř 20 %, a v červnu 2024 vzrostla na 7,659 miliónů Kč, tj. takřka o 17 %. Změny cen zde tedy probíhají velmi dynamicky – více třeba také v článku Jaký bude vývoj cen domů a bytů v roce 2024.

Jaká je cena průměrného bytu v Brně?

Zdroj: data.brno.cz

Přičemž ceny se nemění jen v průběhu času, ale liší se také dle čtvrti a stavu/stáří nemovitosti. Nové nebo renovované byty v centru si cenu mnohdy držely i během krize a na začátku tohoto roku jejich cena začala opět rychle růst. Naproti tomu starší byty a byty před rekonstrukcí na periférii nebo v sídlištích si během krize cenu neudržely a na začátku tohoto roku začala růst jen pozvolna. Z toho důvodu je pro výhodný nákup nemovitosti v Brně zásadní přesná orientace v cenách. Co vše k výhodnému nákupu nesmíte zanedbat?

Zvolte vhodnou dobu pro nákup nemovitosti

Již z ukázaného poklesu a růstu ceny bytů v Brně můžete vidět, že pro výhodný nákup je zásadní i jeho doba. Při správném načasování totiž můžete ušetřit i milióny. Jenže jak vhodnou dobu nákupu nemovitosti určit? K tomu je třeba bedlivě sledovat realitní trh a orientovat se v jeho trendech, což lajk běžně nezvládne.

Ale i v případech, kdy třeba neodhadnete tu nejlepší možnou chvíli, platí, že ceny nemovitostí dlouhodobě výrazně rostou. Stačí si tedy pohlídat, abyste nekoupili zbytečně předraženou nemovitost a můžete si být jisti, že časem bude mít mnohem vyšší cenu.

Dobře si vyberte kupovanou nemovitost

Při výběru nemovitosti si také dobře rozmyslete, co je pro vás zásadní. Určitě je ale pravda to, co se říká: „nemovitost má jen tři důležité parametry: lokaci, lokaci, lokaci.“ Místo totiž zahrnuje občanskou vybavenost v okolí – parky, školy, kluby, centrum, nádraží, metro, lesy apod. Místo ale také předurčuje výši ceny nemovitosti, okolní klid, modernost zástavby apod. Vhodné je proto si určit, co je pro vás s ohledem na lokaci nejdůležitější a dle toho volit.

Dalším kritériem je i velikosti nemovitosti, s kterou později na rozdíl třeba od dispozic již jen těžko hnete. Dispozice nemovitosti proto není tak důležitá. Zásadní je také cena nemovitosti a je dobré vědět, kolik si můžete maximálně dovolit za nemovitost utratit. Pokud ji chcete kupovat třeba skrze hypotéku, s ohledem na plat a hypoteční podmínky již od počátku budete vědět, kde je asi váš strop. Vše tohle pak ovlivní výběr nemovitosti.

Zjistěte si přesnou cenu kupované nemovitost

Jelikož se ceny nemovitostí v Brně v poslední době dynamicky mění a liší se výrazně i dle čtvrti a stavu/staří, je pro výhodnou koupi bytu, domu, pozemku nebo třeba chalupy opravdu zásadní správný odhad ceny nemovitosti. K takovému odhadu byste rozhodně neměli použít porovnání s ostatními inzertními cenami na realitních portálech. Nikdy totiž nevíte, zda není daná nemovitost předražená a nevisí tam již měsíce, nebo příliš levná a majitel ji chce později prodat tomu, kdo přihodí nejvíc.

Odhadem s pomocí inzerce tak můžete dojít ke špatnému ověření a koupit předraženou nemovitost nebo si nechat uniknout výhodný nákup. Jak na to, jsme pak rozebírali třeba ve článku Jak na správný odhad ceny nemovitosti. Pomoc vám může ale také online odhad ceny nemovitosti zdarma, který nabízí mnoho soukromníků.

Zkontrolujte všechny právní a faktické vady nemovitosti

U vybrané nemovitosti určitě zkontrolujete, zda má nějaké faktické nebo právní vady. Pozdější reklamace může být problematická. Mezi faktické vady patří třeba plíseň nebo staré rozvody. K právním zas patří stavba na černo, rozdílná výměra pozemku oproti výměře v katastru nemovitostí, zástava nebo třeba věcné břemeno na nemovitosti. Důležité je si také ověřit, zda jsou domnělí majitelé zapsaní jako vlastníci v katastru nemovitostí.

V případě, že kupujete byt, určitě si prověřte i situaci družstva nebo společenství vlastníků. Dům totiž může být zadlužený nebo nájemníci mohou mít v plánu si vzít na nějakou zásadní opravu větší úvěr. To vše se vás pak bude týkat.

Nechte si překontrolovat kupní smlouvy na nemovitost

Ve většině případech budete mít smlouvy od prodejce, ale nespoléhejte se, že tam bude vše dobře a férově napsané. Všechny smlouvy si proto nechte před podpisem zkontrolovat nezávislým právníkem. Ať už budete podepisovat rezervační smlouvu, předkupní smlouvu, kupní smlouvu, nebo třeba smlouvu o úschově, vše by mělo být tak, abyste z toho nemohli mít později žádný problém. Ten by vás totiž mohl vyjít pěkně draho.

Vždy k převodu peněz využijte úschovu peněz

Zásadní je při koupi vždy využít úschovu. Ta vám totiž garantuje, že pokud nedostanete nemovitost, nepřijdete o peníze, a prodejci, že po převodu nemovitosti opravdu získá peníze. Běžný obchodní postup je v tomto případě ten, že vložíte všechny peníze do sjednané úschovy, prodávající z ní dostane potvrzení a udělá převod nemovitosti zápisem do katastru nemovitostí. Teprve poté získá peníze z úschovy.

Nejbezpečnější je bankovní úschova, ač je nejdražší. Levnější, ale méně bezpečné jsou pak notářské a advokátní úschovy. Proto doporučujeme spíše právě bankovní úschovu.

Jak výhodně koupit byt, dům nebo chalupu v Brně?

Chcete koupit dům nebo byt v Brně rychle, bez problémů a výhodně?

Výběr vhodného okamžiku pro nákup, zvolení vhodné nemovitosti, ověření její ceny, kontrola jejích právních a faktických vad i kontrola smluv je často spíš prací pro profesionály, a to jsme nezmínili ani vyjednávání o ceně, řešení problémů s nákupem a mnoho dalšího.

Pokud tedy chcete koupit byt, dům, pozemek nebo chalupu v Brně bez problémů, rychle a výhodně, možné je lepší jít s poptávkou za nějakou prověřenou realitní kanceláří. Ta vám totiž neprodá zajíce v pytli, vše si pohlídá a seznámí vás se všemi podstatnými skutečnostmi.

RE/MAX Delux je prověřená realitní kancelář z Brna

V RE/MAX Delux všechny prodávané nemovitosti ověřujeme a kupcům i prodejcům zajišťujeme maximální komfort a bezproblémový průběh obchodu. Dokonce jim pomáháme i s financováním nákupu. Proto nás klienti doporučují svým známým a máme od nich více než 1 300 recenzí na Google a Firmy.cz s průměrným hodnocením 4,9/5 a více jak 100 videorecenzí. Mimo to jsme byli vyhlášení i 4x za sebou nejlepší realitní kanceláří Moravy. Nám rozhodně můžete důvěřovat.

Chcete pomoc s koupí bytu, domu nebo chalupy v Brně? Ozvěte se.

O mně

„Když dva dělají totéž, nikdy to není totéž“

„Neříkejte nemůžu, řekněte, jak to můžeme udělat.“

 

V dynamickém světě realitních transakcí vyniká jedinečná osobnost, která přináší nadšení, odhodlání a unikátní přístup. Jsem právě takovým člověkem, který se s vášní věnuje své práci a hledá inovativní způsoby, jak dosáhnout jedinečných výsledků pro své klienty.

 

Před třemi lety se můj manžel připojil k realitní kanceláři RE/MAX  Delux, prošel úžasným školením, a stejnou cestou jsem se vydala i já. To bylo rozhodující pro moji touhu postavit se na vlastní nohy a být samostatná. Splnil se mi sen. Zapojila jsem se do fotografování a natáčení videí pro manžela a kolegy a dnes již nabízím tyto služby na té nejvyšší kvalitativní úrovni. Společně s manželem tvoříme tým i v pracovním životě a je to naprosto úžasné, i když někomu to může připadat, jako opravdová šílenost, ale nám to vyhovuje. Společně jsme silnější!

 

Jednou z klíčových vlastností, která nás odlišuje, je schopnost přistupovat ke každé nemovitosti individuálně a s maximální důvěrou. Chápeme, že každý klient a každá nemovitost jsou unikátní, a proto hledáme ta nejlepší řešení, která odpovídají vašim konkrétním potřebám. Vždy pracujeme a dáváme každé nemovitosti maximum s důrazem na inovace a moderní technologie. Přinášíme do své práce špičkové nástroje a strategie, které usnadňují a zrychlují celý realitní proces pro vás, naše klienty.

 

Mimo realitní svět jsem přátelská, tvrdohlavá a vždy se snažím vyjít vstříc potřebám lidí kolem sebe. Pro mě není slovo „ne“ akceptovatelné; vždy hledám možnosti a řešení. Jako Býk ve znamení horoskopu odmítám slova typu „to nedáš“ nebo „nemáš šanci“, a s hrdostí dokazuji, že když se chce, všechno na světě je možné.

 

Se mnou a mým manželem na palubě, můžete očekávat jedinečný a bezstarostný realitní zážitek. Neseme s sebou vášeň pro práci a odhodlání k dosažení nejlepších  výsledků pro naše klienty. Jedinečný osobním přístup, moderní nástroje a inovativní myšlení.

 

Prožijte s námi SVŮJ realitní sen!

Marie Seidlová

Makléř

Certifikáty

195x200_RMX_Aukcni_specialista Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.