Jak prodat družstevní byt

Když máte byt v osobním vlastnictví, všechno je jednodušší. Na katastru nemovitostí jste zapsán jako vlastník. Oproti tomu u družstevního bytu nejste vlastníkem bytu, když družstevní byt prodáváte, neprodáváte přímo byt, ale pouze svá členská práva v bytovém družstvu. Vlastníkem bytu pořád zůstává bytové družstvo, takže se vlastník bytu na katastru nemění. 

Když se chystáte prodat družstevní byt, ideální je oslovit zkušenou realitní kancelář, která vám s prodejem pomůže. Prodej družstevního bytu se podobá prodeji bytu v osobním vlastnictví, jen musíte komunikovat s bytovým družstvem. S tím vám také pomůže makléř. Hlavně vám však pomůže najít kupce. Počítejte však s tím, že za družstevní byt získáte o něco méně peněz, než kdybyste prodávali byt v osobním vlastnictví.

K prodeji budete nejspíše potřebovat následující:

  • Nájemní smlouva a evidenční list. Zájemci o koupi ukážete nájemní smlouvu, čímž potvrdíte vlastnictví bytu. Evidenční list zase ukazuje měsíční zálohy (energie, fond oprav, splátka úvěru na dům apod.)
  • Stanovy družstva. Díky tomuto dokumentu získáte informace o tom, komu vůbec můžete družstevní podíl prodat. Hrozí nemožnost prodat družstevní podíl cizincům anebo právnickým osobám. Dále ve stanovách naleznete, jestli je vůbec možné byt pronajmout (podnajmout).
  • Informace k úvěru. Když má dům komerční úvěr, nový vlastník bude chtít vědět, kolik zbývá doplatit, kolik bude muset on doplatit a další informace k úvěru.
  • Potvrzení o bezdlužnosti. Kupující, případně i banka budou chtít vidět potvrzení o bezdlužnosti.
  • Jak získat byt do osobního vlastnictví. Další častá otázka kupujícího míří na osobní vlastnictví. Jaké jsou podmínky? Lze byt vůbec do osobního vlastnictví převést?

V praxi převod probíhá tak, že uzavřete s kupujícím smlouvu o převodu členských práv a smlouvu o úschově. Smlouvy se doručí na družstvo a peníze přejdou na účet prodávajícího. Ideální je, když vás celým procesem provede zkušený makléř. Někdy se totiž vyplácí anuita nebo komerční úvěr, případně jsou v případu další komplikace. Fakticky se celý převod dá stihnout výrazně rychleji než u bytů v osobním vlastnictví. Byt je po předložení smlouvy převeden v podstatě okamžitě.

16.12.2021

O mně

„Když dva dělají totéž, nikdy to není totéž“

„Neříkejte nemůžu, řekněte, jak to můžeme udělat.“

 

V dynamickém světě realitních transakcí vyniká jedinečná osobnost, která přináší nadšení, odhodlání a unikátní přístup. Jsem právě takovým člověkem, který se s vášní věnuje své práci a hledá inovativní způsoby, jak dosáhnout jedinečných výsledků pro své klienty.

 

Před třemi lety se můj manžel připojil k realitní kanceláři RE/MAX  Delux, prošel úžasným školením, a stejnou cestou jsem se vydala i já. To bylo rozhodující pro moji touhu postavit se na vlastní nohy a být samostatná. Splnil se mi sen. Zapojila jsem se do fotografování a natáčení videí pro manžela a kolegy a dnes již nabízím tyto služby na té nejvyšší kvalitativní úrovni. Společně s manželem tvoříme tým i v pracovním životě a je to naprosto úžasné, i když někomu to může připadat, jako opravdová šílenost, ale nám to vyhovuje. Společně jsme silnější!

 

Jednou z klíčových vlastností, která nás odlišuje, je schopnost přistupovat ke každé nemovitosti individuálně a s maximální důvěrou. Chápeme, že každý klient a každá nemovitost jsou unikátní, a proto hledáme ta nejlepší řešení, která odpovídají vašim konkrétním potřebám. Vždy pracujeme a dáváme každé nemovitosti maximum s důrazem na inovace a moderní technologie. Přinášíme do své práce špičkové nástroje a strategie, které usnadňují a zrychlují celý realitní proces pro vás, naše klienty.

 

Mimo realitní svět jsem přátelská, tvrdohlavá a vždy se snažím vyjít vstříc potřebám lidí kolem sebe. Pro mě není slovo „ne“ akceptovatelné; vždy hledám možnosti a řešení. Jako Býk ve znamení horoskopu odmítám slova typu „to nedáš“ nebo „nemáš šanci“, a s hrdostí dokazuji, že když se chce, všechno na světě je možné.

 

Se mnou a mým manželem na palubě, můžete očekávat jedinečný a bezstarostný realitní zážitek. Neseme s sebou vášeň pro práci a odhodlání k dosažení nejlepších  výsledků pro naše klienty. Jedinečný osobním přístup, moderní nástroje a inovativní myšlení.

 

Prožijte s námi SVŮJ realitní sen!

Marie Seidlová

Makléř

Certifikáty

195x200_RMX_Aukcni_specialista Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.