Hypotéky - od 1.4.2022 bude potřeba mít naspořeno alespoň 20 % hodnoty nemovitosti

I díky pandemii a s ní související velké inflaci - ČNB znovu zpřísnila podmínky pro získání hypotéky. Konkrétně se jedná o tři ukazatele (LTV, DTI a DSTI), kterými může regulovat trh s hypotékami. Výsledkem pak bude skutečnost, že na hypotéky dosáhne méně lidí. Zpřísnění začne platit od 1.dubna 2022. Pojďme se na konkrétní ukazatele podívat:

  • DTI (Debt to Income). Jedná se o poměr výše celkového zadlužení žadatele o úvěr a výše jeho čistého ročního příjmu. ČNB nastavila tento ukazatel na 8,5 (u mladých do 36 let na 9,5).
  • DSTI (Debt Service to Income). Tento ukazatel je v podstatě procentní podíl celkové výše všech měsíčních splátek na čistém měsíčním příjmu žadatele o úvěr. ČNB stanovila tento ukazatel na 45 % (50 % pro mladé do 36 let).
  • LTV (Loan to Value). Tento ukazatel znázorňuje procentní poměr mezi výší úvěru a hodnotou zastavené nemovitosti. ČNB jej změnila z 90 % na 80 % (90 % na výjimku u lidí ve věku do 36 let, kteří si pořizují vlastní bydlení).

Odborníci tvrdí, že největším problémem je právě poslední zmíněný ukazatel LTV. V praxi to totiž znamená, že když budete chtít získat úvěr 4 miliony korun, budete muset mít naspořeno 800 000 Kč (namísto 400 000 Kč). A to už je velký rozdíl. Naštěstí to platí jen pro lidi starší 36 let.

Když sečteme tato nová opatření s tím, jak rychle rostou úrokové sazby, je jasné, že dosáhnout na hypotéku bude stále těžší.

1.12.2021

O mně

 

Každý z nás denně zažíváme nové věci a stále se učíme, jak se vypořádat s každodenními výzvami, které nám život přináší. Ve světě obchodu se pohybuji 18 let a každý další den je i pro mě novou výzvou a zkušeností, kterou přijímám s pokorou a cílem být lepším člověkem. Moje práce mě naplňuje a jsem rád, že mohu říci „práce je mi radostí“ !

 

V mém podnikání se odráží empatie, profesionalita a maximální odpovědnost za plnou spokojenost mého klienta. Zajišťuji pro Vás profesionální práci fotografa, 2D i 3D půdorysy, home-staging, video-prohlídky, prohlídky s dronem i prezentaci na sociálních sítích a renomovaných inzertních serverech. Vše, co dělám, provádím naplno a s jasným cílem prodat Vaši nemovitost za nejvyšší možnou cenu!

 

Díky společnosti RE/MAX, která je lídrem na světovém realitním trhu, je moje neustálé vzdělávání zárukou kvality poskytovaných služeb. Jsem hrdý na to, že mohu být v týmu plného profesionálů v naši realitní kanceláři Delux.

 

Někdo říká, že cesta k cíli není důležitá, ale pro mě právě ta cesta je cíl. Každá vede jinými zákoutími, každá bude vždy jiná ať už vybereme jakýkoliv směr. Se mnou budete vždy bezpečně našlapovat s přesně daným cílem. Vaše plná spokojenost je mým nejlepším doporučením.

 

Na mne se můžete spolehnout!

Certifikáty

195x200_RMX_SILVER 195x200_RMX_Aukcni_specialista 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.