Jak si stál hypoteční trh v květnu?

Hypoteční trh v květnu dle očekávání dále posiloval a celková produkce úvěrů na bydlení dosáhla 23,67 mld. Kč, přičemž hypoteční banky si připsaly úvěry za 21,94 mld. Kč a stavební spořitelny 1,73 mld. Kč. Meziměsíčně produkce již nerostla s takovou dynamikou jako v předchozích měsících a vypadá to tedy, že se trh po zbytek roku bude pohybovat okolo hranice 25 mld. Kč. Mírné ochlazení může nastat tradičně během prázdninových měsíců. Obava z úpravy úvěrových ukazatelů se na jednání ČNB o finanční stabilitě nenaplnila, a tak nic nebrání hypotečnímu trhu, aby dál pokračoval v jízdě směrem vzhůru. Jedna skutečnost tu, ale stále je, ano jsou to úrokové sazby a ty nám mnoho radosti nedělají. Meziměsíčně úrokové sazby na realizovaných úvěrech klesly v květnu o pouhé dva bazické body na hodnotu 5,07 %. Zastavil se tedy pokles úrokových sazeb u hypoték? Dojde zítra k dalšímu snížení základní sazby ČNB? Pokud ano, jak velké snížení to bude a promítne se to do hypotečních sazeb? Spousta otázek na které se pokusíme najít odpovědi.

Po zveřejnění květnové inflace, kdy její hodnota lehce poklesla na 2,6 % by se mohlo zdát, že vše je v naprostém pořádku, inflace se opět dostala do středu tolerančního pásma a nic nebrání tomu, aby ČNB zítra přidala další padesáti bodové snížení základní sazby. Při detailnějším pohledu ale zjišťujeme, že se stále nedaří zmírnit růst cen ve službách, a to může ČNB vést k posunu sazby jen o 25 bodů dolů nebo ponechání na stávající úrovni. Domníváme se, že nejpravděpodobnější je scénář s poklesem o 25 bodů. Ať už zítřejší jednání o sazbách dopadne jakkoliv, vliv na úrokovou sazbu hypotečních úvěrů bude neznatelný, a to hned ze dvou důvodů.

Cena pětiletých úrokových swapů v průběhu června dál oscilovala v pásmu těsně nad 4 % a v meziměsíčním srovnání to vypadá na mírný nárůst hodnoty úrokového swapu. Swap pravděpodobně reaguje na časově nepříznivý vývoj úrokových sazeb v Americe. FED na svém červnovém zasedání ponechal úrokové sazby na stávající úrovni a oznámil, že v letošním roce plánuje pouze jedno snížení sazeb a rovněž upravil svou prognózu o výši dlouhodobé sazby směrem nahoru. To velmi pravděpodobně ještě zvýší tlak na ISR sazby (úrokové swapy). Druhým lokálním faktorem, který dle našeho názoru drží hypoteční sazby v šachu je neochota bank již od počátku letošního roku jakkoli snižovat svou marži v obavě ze spirály refinancování. Nová pravidla pro odchod klienta v době trvání úrokové fixace startují až 1. 9. 2024 do té doby, tedy nelze očekávat, žádné viditelné změny směrem dolů.

1.7.2024

O mně

 

Reality jsou můj život a spokojenost klientů je na prvním místě!

 

Za dobu mé dlouholeté, více jak dvacetileté praxe v této oblasti dokážu pochopit potřeby klientů a pomoci jim s jejích představami, ať už je to bydlení nebo prostory k podnikání. Pomoci při řešení různých životních situacích, jako je například dědické řízení, vyrovnání manželů apod.

 

„Díky důvěře klientů jsem byl v posledních pěti letech za svoji práci oceněn titulem 100 % Club“

 

Velice důležitý je i právní stav každé nemovitosti, zejména soulad se „Stavebním zákonem“. Velice rád každému podám pomocnou ruku i při řešení těchto záležitostí.

 

Nejvyšší odměnou pro mě je, když mě spokojený klient doporučí své rodině, přátelům nebo známým. V tu chvíli vím, že moje práce má smysl. Realitní činnost je především o práci s lidmi, jejich představami a potřebami! Velice rád každému pomohu při prodeji nebo pronájmu jeho nemovitosti.

Pavel Vlček

Makléř

Certifikáty

realitn_profesion_l_cmyk 100_percent 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX 5_let_v_si_ti 195x200_rmx_silver Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.