Jak řešit úschovu finančních prostředků během prodeje

Když prodáváte nebo kupujete nemovitost, v jedné fázi se dojde do bodu, kdy je potřeba dát peníze za nemovitost do úschovy. A jedná se o velké peníze. Je to běžný postup a existuje hned několik variant, jak se úschova finančních prostředků řeší. V tomto článku se podíváme na 4 nejčastější varianty, u koho peníze uschovat:

  • Bankovní úschova. Bankovní úschova je bezpečná, ale je nejdražší. Cena úschovy se pohybuje kolem 10 000 Kč, obvykle se počítá jako procentuální sazba z výše uschované částky. Volí ji většinou lidé, kteří si od dané banky berou úvěr. Některé banky tuto službu ani bez současného uzavření úvěrové smlouvy nenabízejí.
  • Advokátní úschova. Advokátní úschova je nejběžnější. Podmínky provádění advokátní úschovy jsou přísně určené příslušnými předpisy. Advokát na každou úschovu zřizuje samostatný bankovní účet, který je oddělen od jeho majetku. Každou úschovu musí registrovat u České advokátní komory v Elektronické knize úschov a bance, která vede úschovní účet, oznamuje majitele peněžních prostředků.
  • Notářská úschova. U notářů je cena za úschovu jasně dána v tabulkách a odvíjí se od výše finanční částky k úschově. Je to taktéž bezpečná varianta. Obecně jsou pravidla advokátní a notářské úschovy téměř totožná, a to i co se týče ručení a bezpečnosti. Jedná se o velmi drahou úschovu finančních prostředků.
  • Úschova u realitní kanceláře. Další možností je využít realitní kancelář, která celou transakci domlouvala. Jednoduše se přesunou peníze od kupujícího k prodávajícímu přes realitní kancelář. Bývá to v rámci služeb zdarma, ale je potřeba realitce důvěřovat. Tuto variantu však rozhodně jako remax nedoporučujeme!

Ideální je od začátku spolupracovat se známou realitní kanceláří, ideálně světové značky. Tam vám poradí, jak peníze nejlépe uschovat. Spousta realitních kanceláří spolupracuje právě s advokáty a nechávají tak tuto úschovu na nich. Jiné realitní kanceláře berou úschovu na sebe – nedoporučujeme! Nejlépe se na tom domluvte se svým důvěryhodným makléřem!

11.11.2020

O mně

 

K realitám jsem se dostal po mnoholeté práci ve stavebnictví. A jelikož jsem dostal možnost pracovat pro REMAX, nejznámější značku v oboru nejen u nás ale i na světě, moje volba byla jasná! Vybral jsem si kancelář REMAX Delux, která je v současné době jednou z nejúspěšnějších kanceláří v ČR.

 

Na remaxu mě zaujal zejména velice propracovaný vzdělávací systém, který ze mě udělal profesionála v oboru realit a dále individuální přístup ke každému klientovy s ohledem na jeho potřeby. Také etický kodex, kterým se musí každý makléř řídit najdete jen málo kde.

 

Realitní business se v současné době posouvá každým dnem dál a technologie které dnes mám k dispozici mne umožňují prezentovat Vaši nemovitost způsobem před několika lety takřka nevídaným. Prezentace Vaší nemovitosti formou videoprohlídky, virtuální prohlídky, nafocení profesionálním fotografem, home staging a spoustu dalšího, je pro mě při prezentaci Vaší nemovitosti naprostou samozřejmostí. Díky takto propracovanému marketingu se nám daří prodávat Vaše nemovitosti až za o 17 % vyšší cenu než u konkurence.

 

Jelikož je práce realitního makléře velice různorodá, stala se pro mě nejen prací, ale i koníčkem a životním stylem. Budu rád, když budu moci pomoct či poradit i Vám!

Václav Veselý

Makléř

Certifikáty

realitn_profesion_l_cmyk 1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX rmx-cms Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.