Číslo orientační, evidenční, parcelní a popisné

Když máte co do činění s nemovitostmi, narazíte na nejrůznější čísla, která vždy něco o nemovitosti říkají, respektive určují, kde se nemovitost nachází. Někdy však není úplné jasné, co které číslo značí. V tomto jednoduchém článku se podíváme na čtyři základní čísla, která se k nemovitostem vážou - číslo orientační, evidenční, parcelní a popisné.

Číslo popisné

Číslo popisné je nejdůležitější číslo budovy. Uvádí se před lomítkem a je to číslo, kterým se označuje v obci každá samostatná budova trvalého charakteru, která je oddělena od jiné budovy. Každá budova se označuje pouze jediným číslem popisným (černá tabulka). Popisné číslo je identifikátorem v katastrální evidenci.

Číslo orientační

Orientační číslo se v adrese domu uvádí za lomítkem (například ulice Mlynářská 5445/23, zde je orientační číslo 23). Číslo orientační je číslo domu usnadňující orientaci v ulici apod. (bílá tabulka), čísla jsou v ulici přidělena popořadě, sudá na jedné straně ulice, lichá na druhé, na náměstí kolem dokola. Orientační číslo není identifikátorem v katastrální evidenci.

Číslo evidenční

Tímto číslem se označují budovy a objekty, které slouží k občasnému bydlení a nejsou označeny popisným číslem. Nejčastěji mají evidenční číslo zahradní domky, chaty, chatky, jiné rekreační objekty apod. Evidenční číslo je identifikátorem v katastrální evidenci (červená tabulka).

Číslo parcelní

Číslo parcelní je číslo, kterým je označena parcela v katastrálním území. Parcelní číslo ve tvaru zlomku se skládá z kmenového čísla a z čísla oddělení. Parcely se v každém katastrálním území označují čísly buď ve dvou číselných řadách, odděleně pro pozemkové a stavební parcely, nebo v jedné číselné řadě bez ohledu na druh pozemku.

Když budete něco řešit s realitní kanceláří nebo makléřem, tak vám určitě vysvětlí, co které číslo znamená.

29.5.2021

O mně

 

Jsem součástí realitní kanceláře RE/MAX již 16 let. 💙

Už si ani nedovedu představit, že by RE/MAX nebyl součástí mého života, mé rodiny, mě... 

Začalo to v roce 2008, kdy jsme založili v Ostravě s nejbližší rodinou realitní kancelář RE/MAX Profit a od té doby jsme s Profitem ušli pěknou cestu plnou neskutečných příběhů, ale jak se říká člověk míní, život mění. 

Během tohoto období jsem mohla pomoci velkému množství klientů. 

Nesmírně si vážím jejich důvěry a je pro mě ctí, že mi svěřili péči o jejich nemovitosti, sny a investice. Nebýt těchto skvělých klientů a každé úžasné spolupráce, nemohla bych růst a pracovně se rozvíjet. S pokorou přijímám každou zkušenost, kterou mi tento obor přináší. Mám to štěstí, že mohu dělat to, co mě baví a naplňuje.

Těším se na každý jednotlivý životní příběh, Vaše zkušenosti a každou Vaši nemovitost. 

Pro své klienty chci jen to nejlepší. Chtěla bych každému, kdo se na mě obrátí dopřát přesně to, co bych si sama od svého makléře přála. Maximální péči, lidskost a pohodlí.

Mgr. Veronika Nina Tedová DiS.

Makléř

Certifikáty

195x200_RMX_Aukcni_specialista realitn_profesion_l_cmyk rmx-cms Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.