Daň z prodeje nemovitosti v roce 2022: Na co si dát pozor?

Nezaplacená daň se může pořádně prodražit. O tom ví své všichni, kterým finanční úřad započítal kromě nezaplacené daně také tučné penále za každý den prodlení. Stejná obezřetnost je nutná také v případě daně z příjmu. Pokud kupujete nebo prodáváte nemovitost, měli byste mít jasno v tom, kdy a za jakých okolností máte vůči státu daňovou povinnost.

V článku se dozvíte:

Daň z prodeje nemovitosti vs. daň z nabytí nemovitosti

Ať už jde o prodej bytu, prodej rodinného domu, chalupy, pozemku či jiné nemovitosti, v roce 2022 neplatí při prodeji či nákupu 4% daň z hodnoty prodávané nemovitosti ani prodávající ani kupující. Zrušení daně podepsal prezident 18. září 2020 a daň zpětně zanikla. Změna potěšila všechny, kteří podali návrh na vklad do katastru nemovitostí v prosinci 2019 a později.

Spolu se zrušením daně zanikla také povinnost vyplnit a podat přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí na příslušném finančním úřadě, kterou v minulosti platil kupující ve výši 4 % z kupní ceny.

Pozor na daň z příjmu

Ačkoliv daň z prodeje nemovitostí neplatíte, může se na vás vztahovat povinnost odvést daň z příjmu z prodeje nemovitosti. Tu platí prodávající v případě, kdy při prodeji nemovitosti dosáhne zisku – tedy prodejní cena nemovitosti je vyšší než cena, za kterou nemovitost dříve pořídil. Daňová povinnost ovšem neplatí pro každého.

Kdy jste osvobození od daně z příjmu?

Jako prodávající daň z příjmu odvádět nemusíte, pokud:

  • vlastníte nemovitost déle než 5 let, popř. k převodu družstevních práv došlo před 5 a více lety,
  • v prodávané nemovitosti jste měli min. 2 roky bydliště (nemusí být shodné s trvalým bydlištěm),
  • využijete získané prostředky k uspokojení vlastní bytové potřeby,
  • ten, kdo vám nemovitost odkázal, splnil některý z výše uvedených časových intervalů.

Pokud se na vás osvobození od daně z příjmu nevztahuje, musíte podat daňové přiznání na příslušném finančním úřadě a odvést daň. Ta činí 15 % ze zisku – tedy rozdílu mezi pořizovací a prodejní cenou. V případě dalších nejistot pak doporučujeme kontaktovat finančního poradce.

Řešíte kromě daní i prodej nemovitosti? Ušetřete si starosti a svěřte vše do rukou profesionálů. K takovým patří i realitní kancelář RE/MAX Delux. Nezapomeňte pak v prvním kroku na kvalitní odhad nemovitosti, netratíte. My vám odhad nemovitosti vypracujeme ZDARMA a nezávazně.

O mně

 

Jsem součástí realitní kanceláře RE/MAX již 16 let. 💙

Už si ani nedovedu představit, že by RE/MAX nebyl součástí mého života, mé rodiny, mě... 

Začalo to v roce 2008, kdy jsme založili v Ostravě s nejbližší rodinou realitní kancelář RE/MAX Profit a od té doby jsme s Profitem ušli pěknou cestu plnou neskutečných příběhů, ale jak se říká člověk míní, život mění. 

Během tohoto období jsem mohla pomoci velkému množství klientů. 

Nesmírně si vážím jejich důvěry a je pro mě ctí, že mi svěřili péči o jejich nemovitosti, sny a investice. Nebýt těchto skvělých klientů a každé úžasné spolupráce, nemohla bych růst a pracovně se rozvíjet. S pokorou přijímám každou zkušenost, kterou mi tento obor přináší. Mám to štěstí, že mohu dělat to, co mě baví a naplňuje.

Těším se na každý jednotlivý životní příběh, Vaše zkušenosti a každou Vaši nemovitost. 

Pro své klienty chci jen to nejlepší. Chtěla bych každému, kdo se na mě obrátí dopřát přesně to, co bych si sama od svého makléře přála. Maximální péči, lidskost a pohodlí.

Mgr. Veronika Nina Tedová DiS.

Makléř

Certifikáty

195x200_RMX_Aukcni_specialista realitn_profesion_l_cmyk rmx-cms Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.