Druhá fáze přípravy "realitního zákona" se rozbíhá!

V konečném důsledku totiž budou chráněni spotřebitelé (klienti realitních kanceláří) i samotní realitní makléři. 18. ledna 2016 vláda schválila věcný záměr zákona o realitním zprostředkování. Nyní pracovní komisi, do níž patří i Asociace realitních kanceláří, čeká dopracování předloženého návrhu do řeči paragrafů.

Jaké cíle si záměr klade?

Cílem návrhu bylo vytvořit podklad pro vypracování nové právní úpravy vztahů v oblasti realitního zprostředkování, které nejsou dosud právními předpisy upraveny. Nová právní úprava by měla zvýšit důvěru spotřebitelů v realitní služby a přispět ke snížení počtu neprofesionálních a nepoctivých subjektů působících na trhu. Chystaná právní úprava má zejména vymezit základní právní rámec realitního zprostředkování.

asociace realitních kanceláří

Zákon má zejména:

  • Definovat realitní zprostředkování a subjekty působící na trhu,

  • specifikovat podmínky pro výkon této činnosti z hlediska požadavků na odbornou způsobilost,

  • nastavit parametry profesního pojištění realitních zprostředkovatelů,

  • posílit ochranu práv spotřebitelů, zejména úpravou  podmínek pro nakládání s jejich peněžními prostředky, upravit dozorové a sankní mechanismy.

K některým částem návrhu

Definice realitního zprostředkování a subjektů působících na trhu Ze zkušenosti víme, že pokud se nepodaří správně vymezit všechny činnosti a každý subjekt, který se zabývá zprostředkováním nemovitého majetku, a to nejen prodejů, nákupů, převodů, ale i nájmů, podnájmů apod., pak bude zákon nejrůznějšími způsoby obcházen a nebude plnit svoji funkci.

Odborná způsobilost

Snahou je vypracovat postup pro prokázání odborné způsobilosti, kvalifikačních, resp. kompetenčních, předpokladů. Již bylo zmíněno například:

  • vysokoškolské vzdělání magisterského stupně se zaměřením na realitní činnost, právo nebo oceňování  majetku, nebo

  • vysokoškolské vzdělání a 1 rok praxe v realitní činnosti, nebo

  • středoškolské vzdělání s maturitní zkouškou a 3 roky praxe v realitní činnosti, 
  • získání, resp. prokázání, znalostí v rámci profesní kvalifikace, která je v současné době vedena v Národní soustavě povolání pod názvem „Obchodník s realitami“, na základě zákona č. 179/2006 Sb.

 

Profesní pojištění

Pojištění profesní odpovědnosti není běžným pojištěním odpovědnosti. Ne všechny pojišťovny na našem trhu mají produkt profesního pojištění pro realitní kanceláře v nabídce. Každý člen Asociace realitních kanceláří České republiky je již nyní povinně pojištěn. Toto profesní pojištění však neřeší ani nemá řešit pojištění úpadku nebo dokonce zpronevěru financí klienta.

Nakládání s peněžními prostředky klientů

V této části nejde o to, aby realitní kancelář nemohla přijímat finanční prostředky klientů. Jde zejména o ochranu spotřebitele před možnou insolvencí zprostředkovatele. To vyřeší zákon, pokud umožní, resp. uloží, povinnost peněžním ústavům zakládání oddělených účtů pro zprostředkovatele, pokud nakládají s penězi klientů, nikoli pouze vlastními (analogie např. s dražebníky).

Závěrem

Asociace realitních kanceláří České republiky, resp. její pověření zástupci, budou usilovat o to, aby výsledný návrh chránil jak spotřebitele, tak slušné realitní zprostředkovatele. Hlavním cílem Asociace je, aby se zvýšil počet klientů, kteří budou v rámci realitních transakcí využívat služeb realitních kanceláří. To se může podařit jedině zvýšením úrovně poskytovaných služeb a také garancí, které nová úprava spotřebitelům – v rámci spolupráce s realitními kancelářemi – bude poskytovat. Trh sám o sobě to bohužel doposud v dostatečné míře nedokázal.

O mně

 

Jsem součástí realitní kanceláře RE/MAX již 16 let. 💙

Už si ani nedovedu představit, že by RE/MAX nebyl součástí mého života, mé rodiny, mě... 

Začalo to v roce 2008, kdy jsme založili v Ostravě s nejbližší rodinou realitní kancelář RE/MAX Profit a od té doby jsme s Profitem ušli pěknou cestu plnou neskutečných příběhů, ale jak se říká člověk míní, život mění. 

Během tohoto období jsem mohla pomoci velkému množství klientů. 

Nesmírně si vážím jejich důvěry a je pro mě ctí, že mi svěřili péči o jejich nemovitosti, sny a investice. Nebýt těchto skvělých klientů a každé úžasné spolupráce, nemohla bych růst a pracovně se rozvíjet. S pokorou přijímám každou zkušenost, kterou mi tento obor přináší. Mám to štěstí, že mohu dělat to, co mě baví a naplňuje.

Těším se na každý jednotlivý životní příběh, Vaše zkušenosti a každou Vaši nemovitost. 

Pro své klienty chci jen to nejlepší. Chtěla bych každému, kdo se na mě obrátí dopřát přesně to, co bych si sama od svého makléře přála. Maximální péči, lidskost a pohodlí.

Mgr. Veronika Nina Tedová DiS.

Makléř

Certifikáty

195x200_RMX_Aukcni_specialista realitn_profesion_l_cmyk rmx-cms Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.