Hypotéky začnou zdražovat. Nyní je nejlepší čas na její pořízení

Některé banky již úrokové sazby zvyšují a lze očekávat, že je budou následovat i další. Proto se může otálení s hypotékou za pár měsíců výrazně prodražit. Na druhou stranu samotný výběr hypotéky byste rozhodně neměli uspěchat. „Máte-li v ruce nabídku, porovnejte ji s úrokovými sazbami na aktuálně poskytovaných hypotékách. Ideální je porovnat vaši nabídku s tzv. hypoindexem, což je průměrná úroková sazba na nově sjednaných hypotékách, vypočtená každý měsíc,“ radí Ondřej Hák, ředitel produktů a rozvoje obchodu equa bank. Dobrým pomocníkem mohou být dostupné srovnávače na internetu, případně je možné kontaktovat některého z poskytovatelů hypotečního úvěru nebo hypotečního makléře.

hypotéky zdražují

Při porovnávání nabídek je třeba dívat se na všechny náklady spojené s hypotékou. Dnes už i u hypoték je povinným ukazatelem RPSN neboli roční procentní sazba nákladů, která vám napoví o výhodnosti úvěru. Tato sazba porovnává skutečné náklady na půjčku, započítává totiž všechny poplatky a vyjadřuje, kolik procent z celkové částky zaplatíte ročně navíc.

 

Refinancování hypotéky

V případě, že už hypotéku máte, rozhodně by tím vaše pozornost neměla upadat. Je určitě vhodné být ve střehu a dát svojí bance najevo, že se o svoji hypotéku a podmínky průběžně zajímáte. Měli byste sledovat, zda je vaše hypotéka stále výhodná a zda se vám případně nevyplatí hypotéku refinancovat, což se využívá zejména na konci fixační doby. „Banka je povinna vám vystavit nabídku nové úrokové sazby minimálně 3 měsíce před koncem fixace. V případě, že je vaše banka férová, měli byste datum konce fixace úrokové sazby najít ve výpisu z hypotéky, popřípadě v internetovém bankovnictví,“ dodává Ondřej Hák.

Naprostá většina bank dnes používá listinnou podobu, nicméně je třeba si pohlídat, zda náhodou ta vaše nekomunikuje prostřednictvím zpráv v internetovém bankovnictví nebo pomocí e-mailu. S hypotékou se často váže stěhování do nového, a tak v praxi často nastává další problém – oznamovací dopis vám nedorazí, protože banka ještě používá tu starou adresu. V každém případě však můžete požádat o vystavení nabídky. Nejjednodušší je kontaktovat klientské centrum, kde můžete také případně reklamovat, že nabídkový dopis nedorazil. To udělejte alespoň 2 měsíce dopředu. Záleží na podmínkách každé banky, ale posledním momentem, kdy můžete banku požádat o vyčíslení hypotéky a její předčasné splacení, je zpravidla 1 až 4 týdny před koncem úrokové sazby.

 

Předčasné splacení hypotéky

V situaci, kdy uvedený termín propásnete, se nic neděje. Hypotéka poběží dál, ale s novou úrokovou sazbou. Její doba platnosti je pak stejně dlouhá jako ta, která právě skončila. Pokud jste například měli úrokovou sazbu fixovanou na 3 roky, pokračujete s novou sazbou další 3 roky. Právo na předčasné splacení hypotéky máte kdykoliv, i v situaci, kdy jste termín změny úrokové sazby zmeškali. V takovém případě už po vás však bude banka nárokovat úhradu nákladů, které jí v souvislosti s předčasným splacením vzniknou. Ty mohou dosahovat u průměrné hypotéky těsně po změně úrokové sazby přibližně 20 až 30 tisíc Kč, díky čemuž se refinancovat v takové chvíli zpravidla nevyplatí. Proto je lepší se raději zajímat dostatečně dopředu a řešit vše včas.

O mně

 

Jsem součástí realitní kanceláře RE/MAX již 16 let. 💙

Už si ani nedovedu představit, že by RE/MAX nebyl součástí mého života, mé rodiny, mě... 

Začalo to v roce 2008, kdy jsme založili v Ostravě s nejbližší rodinou realitní kancelář RE/MAX Profit a od té doby jsme s Profitem ušli pěknou cestu plnou neskutečných příběhů, ale jak se říká člověk míní, život mění. 

Během tohoto období jsem mohla pomoci velkému množství klientů. 

Nesmírně si vážím jejich důvěry a je pro mě ctí, že mi svěřili péči o jejich nemovitosti, sny a investice. Nebýt těchto skvělých klientů a každé úžasné spolupráce, nemohla bych růst a pracovně se rozvíjet. S pokorou přijímám každou zkušenost, kterou mi tento obor přináší. Mám to štěstí, že mohu dělat to, co mě baví a naplňuje.

Těším se na každý jednotlivý životní příběh, Vaše zkušenosti a každou Vaši nemovitost. 

Pro své klienty chci jen to nejlepší. Chtěla bych každému, kdo se na mě obrátí dopřát přesně to, co bych si sama od svého makléře přála. Maximální péči, lidskost a pohodlí.

Mgr. Veronika Nina Tedová DiS.

Makléř

Certifikáty

195x200_RMX_Aukcni_specialista realitn_profesion_l_cmyk rmx-cms Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.