Jak prodat družstevní byt

Když máte byt v osobním vlastnictví, všechno je jednodušší. Na katastru nemovitostí jste zapsán jako vlastník. Oproti tomu u družstevního bytu nejste vlastníkem bytu, když družstevní byt prodáváte, neprodáváte přímo byt, ale pouze svá členská práva v bytovém družstvu. Vlastníkem bytu pořád zůstává bytové družstvo, takže se vlastník bytu na katastru nemění. 

Když se chystáte prodat družstevní byt, ideální je oslovit zkušenou realitní kancelář, která vám s prodejem pomůže. Prodej družstevního bytu se podobá prodeji bytu v osobním vlastnictví, jen musíte komunikovat s bytovým družstvem. S tím vám také pomůže makléř. Hlavně vám však pomůže najít kupce. Počítejte však s tím, že za družstevní byt získáte o něco méně peněz, než kdybyste prodávali byt v osobním vlastnictví.

K prodeji budete nejspíše potřebovat následující:

  • Nájemní smlouva a evidenční list. Zájemci o koupi ukážete nájemní smlouvu, čímž potvrdíte vlastnictví bytu. Evidenční list zase ukazuje měsíční zálohy (energie, fond oprav, splátka úvěru na dům apod.)
  • Stanovy družstva. Díky tomuto dokumentu získáte informace o tom, komu vůbec můžete družstevní podíl prodat. Hrozí nemožnost prodat družstevní podíl cizincům anebo právnickým osobám. Dále ve stanovách naleznete, jestli je vůbec možné byt pronajmout (podnajmout).
  • Informace k úvěru. Když má dům komerční úvěr, nový vlastník bude chtít vědět, kolik zbývá doplatit, kolik bude muset on doplatit a další informace k úvěru.
  • Potvrzení o bezdlužnosti. Kupující, případně i banka budou chtít vidět potvrzení o bezdlužnosti.
  • Jak získat byt do osobního vlastnictví. Další častá otázka kupujícího míří na osobní vlastnictví. Jaké jsou podmínky? Lze byt vůbec do osobního vlastnictví převést?

V praxi převod probíhá tak, že uzavřete s kupujícím smlouvu o převodu členských práv a smlouvu o úschově. Smlouvy se doručí na družstvo a peníze přejdou na účet prodávajícího. Ideální je, když vás celým procesem provede zkušený makléř. Někdy se totiž vyplácí anuita nebo komerční úvěr, případně jsou v případu další komplikace. Fakticky se celý převod dá stihnout výrazně rychleji než u bytů v osobním vlastnictví. Byt je po předložení smlouvy převeden v podstatě okamžitě.

16.12.2021

O mně

 

Jsem součástí realitní kanceláře RE/MAX již 16 let. 💙

Už si ani nedovedu představit, že by RE/MAX nebyl součástí mého života, mé rodiny, mě... 

Začalo to v roce 2008, kdy jsme založili v Ostravě s nejbližší rodinou realitní kancelář RE/MAX Profit a od té doby jsme s Profitem ušli pěknou cestu plnou neskutečných příběhů, ale jak se říká člověk míní, život mění. 

Během tohoto období jsem mohla pomoci velkému množství klientů. 

Nesmírně si vážím jejich důvěry a je pro mě ctí, že mi svěřili péči o jejich nemovitosti, sny a investice. Nebýt těchto skvělých klientů a každé úžasné spolupráce, nemohla bych růst a pracovně se rozvíjet. S pokorou přijímám každou zkušenost, kterou mi tento obor přináší. Mám to štěstí, že mohu dělat to, co mě baví a naplňuje.

Těším se na každý jednotlivý životní příběh, Vaše zkušenosti a každou Vaši nemovitost. 

Pro své klienty chci jen to nejlepší. Chtěla bych každému, kdo se na mě obrátí dopřát přesně to, co bych si sama od svého makléře přála. Maximální péči, lidskost a pohodlí.

Mgr. Veronika Nina Tedová DiS.

Makléř

Certifikáty

195x200_RMX_Aukcni_specialista realitn_profesion_l_cmyk rmx-cms Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.