Jak se počítá provize při prodeji nemovitostí

Když spolupracujete při prodeji nemovitosti s makléřem nebo realitní kanceláří, logicky jim za to něco zaplatíte. V praxi se jedná o provizi z prodeje nemovitosti, ale ta může mít různé podoby. Výše provize, její výpočet a způsob jejího zaplacení, to vše bude uvedeno ve zprostředkovatelské smlouvě.

Nejčastěji se provize stanovuje některým z těchto 3 způsobů:

  • Fixní provize. Jednoduchá varianta, kdy se provize určí přímo v konkrétní výši a bez ohledu na reálnou výši konečné kupní ceny. Například se strany domluví na fixní provizi 100 000 Kč, která bude vyplacena po splnění specifikovaných podmínek.
  • Provize procentem. Další variantou je provize jasně daným procentem z kupní ceny. Dohoda může být například 5 % + DPH, což znamená, že když se nemovitost prodá za 2 000 000 Kč, pak provize činí 100 000 Kč + DPH. Jednoduchá varianta.
  • Navýšení provize. V tomto případě je provize stanovena nepřímo. Ve smlouvě se uvede například požadovaná cena 3 000 000 Kč, a když se realitní kanceláři podaří prodat nemovitost třeba za 3 500 000 Kč, pak má třeba realitka z 500 000 Kč domluvené určité procento.

Existují i další způsoby vypočítání provize, ale uvidíte, s čím přijde vaše realitní kancelář. Každý způsob má totiž své výhody a nevýhody, někdy chybí motivace pro realitní kancelář, jindy se zase těžko nemovitost prodává za vysokou cenu.

25.8.2021

O mně

 

Jsem součástí realitní kanceláře RE/MAX již 16 let. 💙

Už si ani nedovedu představit, že by RE/MAX nebyl součástí mého života, mé rodiny, mě... 

Začalo to v roce 2008, kdy jsme založili v Ostravě s nejbližší rodinou realitní kancelář RE/MAX Profit a od té doby jsme s Profitem ušli pěknou cestu plnou neskutečných příběhů, ale jak se říká člověk míní, život mění. 

Během tohoto období jsem mohla pomoci velkému množství klientů. 

Nesmírně si vážím jejich důvěry a je pro mě ctí, že mi svěřili péči o jejich nemovitosti, sny a investice. Nebýt těchto skvělých klientů a každé úžasné spolupráce, nemohla bych růst a pracovně se rozvíjet. S pokorou přijímám každou zkušenost, kterou mi tento obor přináší. Mám to štěstí, že mohu dělat to, co mě baví a naplňuje.

Těším se na každý jednotlivý životní příběh, Vaše zkušenosti a každou Vaši nemovitost. 

Pro své klienty chci jen to nejlepší. Chtěla bych každému, kdo se na mě obrátí dopřát přesně to, co bych si sama od svého makléře přála. Maximální péči, lidskost a pohodlí.

Mgr. Veronika Nina Tedová DiS.

Makléř

Certifikáty

195x200_RMX_Aukcni_specialista realitn_profesion_l_cmyk rmx-cms Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.