Když používáte paušální daň, nejspíše nedostanete hypotéku

V letošním roce dostali podnikatelé možnost využít tzv. paušální daň. Ta se týká drobných podnikatelů, tedy OSVČ, kteří mají tržby do 1 milionu korun během posledních 12 měsíců. Paušální daň má těmto živnostníkům ušetřit čas, papírování i peníze. Když ji využijí, budou platit 5 469 Kč měsíčně a budou komunikovat jen s finančním úřadem. Tato částka zahrnuje zdravotní a sociální pojištění a také daň z příjmu.

Kromě toho OSVČ ani nepodává daňové přiznání ani přehledy pojistného, což je určitě úspora času a vyhnutí se byrokracii. Zní to lákavě a pro mnohé výhodně, dá se tak ušetřit hlavně na dani z příjmu, ale paušální daň má i háček. Potíže totiž nastávají ve chvíli, kdy si chce podnikatel zajistit hypotéku.

Když chce totiž drobný živnostník zažádat o hypotéku, daňové přiznání je pro banku základním podkladem. Banky tak hledají jiné možnosti, jak zjistit bonitu svých klientů, ale ve finále na hypotéku dosáhne určitě méně OSVČ, kteří používají paušální daň. Mezi náhradní doklady, které alespoň částečně nahrazují daňové přiznání, patří podnikatelská evidence nebo výpisy z bankovního účtu.

V praxi se však logicky ukazuje, že část podnikatelů, kteří žádají o hypotéky bez daňového přiznání, se svou žádostí neuspěje.

27.7.2021

O mně

 

Jsem součástí realitní kanceláře RE/MAX již 16 let. 💙

Už si ani nedovedu představit, že by RE/MAX nebyl součástí mého života, mé rodiny, mě... 

Začalo to v roce 2008, kdy jsme založili v Ostravě s nejbližší rodinou realitní kancelář RE/MAX Profit a od té doby jsme s Profitem ušli pěknou cestu plnou neskutečných příběhů, ale jak se říká člověk míní, život mění. 

Během tohoto období jsem mohla pomoci velkému množství klientů. 

Nesmírně si vážím jejich důvěry a je pro mě ctí, že mi svěřili péči o jejich nemovitosti, sny a investice. Nebýt těchto skvělých klientů a každé úžasné spolupráce, nemohla bych růst a pracovně se rozvíjet. S pokorou přijímám každou zkušenost, kterou mi tento obor přináší. Mám to štěstí, že mohu dělat to, co mě baví a naplňuje.

Těším se na každý jednotlivý životní příběh, Vaše zkušenosti a každou Vaši nemovitost. 

Pro své klienty chci jen to nejlepší. Chtěla bych každému, kdo se na mě obrátí dopřát přesně to, co bych si sama od svého makléře přála. Maximální péči, lidskost a pohodlí.

Mgr. Veronika Nina Tedová DiS.

Makléř

Certifikáty

195x200_RMX_Aukcni_specialista realitn_profesion_l_cmyk rmx-cms Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.