Proč se dnes často padesátnící stěhují zpět k rodičům

Vícegenerační bydlení je už v Česku delší dobu na ústupu. Během koronavirové pandemie však pomalu ale jistě začal nový trend, který možná vidíte i kolem sebe a potvrdila ho i nedávná studie z Velké Británie. Faktem je, že pandemie výrazně změnila životy lidí. Spousta padesátníků i šedesátníků se vrací bydlet ke svým starým rodičům. Důvodů je pro to hned několik:

  • Péče o rodiče. O rodiče se nejlépe postaráme, když jsme jim nablízku. Obzvláště v lockdownech se k nim ani nemusíme dostat. Pro spoustu lidí je lepší, nastěhovat se k rodičům nebo si vzít rodiče k sobě.
  • Finanční či vztahové problémy. I kvůli pandemii má řada lidí finanční problémy. K tomu se přidávají i vztahové problémy, protože je zde i velký nápor na psychiku. Řešením může být rozvod a stěhování k rodičům.
  • Dělat si navzájem společnost. V době karantén a lockdownů se lidé třeba jen dočasně nastěhovali k rodičům a zalíbilo se jim to. Prodají dům, nastěhují se k nim, ušetří a všichni jsou spokojeni. Navíc prodej nemovitostí teď frčí.

Hlavní motivací společného bydlení na stará kolena je tak osamělost a finance. Ceny energií rostou, vše zdražuje, budoucnost je nejistá. Společné bydlení je tak velmi rozumná varianta i z ekonomického hlediska. Otázkou je, jaké vztahy mezi sebou staří rodiče a jejich "velké děti" mají.

Zajímavé je, že mnohem častěji bydlí společně s rodiči lidé v jižních zemích Evropy. Naopak na severu je tomu přesně naopak. Česko leží někde uprostřed, ale obecně v tomto případě patří spíše k severskému naturelu. S pandemií se to však pomalu nuceně mění.

23.12.2021

O mně

 

Jsem součástí realitní kanceláře RE/MAX již 16 let. 💙

Už si ani nedovedu představit, že by RE/MAX nebyl součástí mého života, mé rodiny, mě... 

Začalo to v roce 2008, kdy jsme založili v Ostravě s nejbližší rodinou realitní kancelář RE/MAX Profit a od té doby jsme s Profitem ušli pěknou cestu plnou neskutečných příběhů, ale jak se říká člověk míní, život mění. 

Během tohoto období jsem mohla pomoci velkému množství klientů. 

Nesmírně si vážím jejich důvěry a je pro mě ctí, že mi svěřili péči o jejich nemovitosti, sny a investice. Nebýt těchto skvělých klientů a každé úžasné spolupráce, nemohla bych růst a pracovně se rozvíjet. S pokorou přijímám každou zkušenost, kterou mi tento obor přináší. Mám to štěstí, že mohu dělat to, co mě baví a naplňuje.

Těším se na každý jednotlivý životní příběh, Vaše zkušenosti a každou Vaši nemovitost. 

Pro své klienty chci jen to nejlepší. Chtěla bych každému, kdo se na mě obrátí dopřát přesně to, co bych si sama od svého makléře přála. Maximální péči, lidskost a pohodlí.

Mgr. Veronika Nina Tedová DiS.

Makléř

Certifikáty

195x200_RMX_Aukcni_specialista realitn_profesion_l_cmyk rmx-cms Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.