Rozdíl mezi nájmem a podnájmem

Spousta lidí bere slova podnájem a nájem jako synonyma. V praxi lidé obě tato slova používají pro totéž. Mezi slovy nájem a podnájem je však celkem velký rozdíl. Je to tak, že odlišnosti jsou hlavně v pravomocech, které mají lidé, kteří v nájmu či podnájmu bydlí. Pojďme se podívat, jaký rozdíl mezi nimi tedy je.

Nájem - svobodně rozhodujete o běžném užívání bytu

Když si pronajímáte nemovitost od pronajímatele, stáváte se nájemcem. Podle občanského zákoníku tak můžete svobodně rozhodovat o všem, co se běžného užívání bytu týká. Například:

  • Domácí mazlíčci. Nepotřebujete souhlas k tomu, abyste v bytě měli domácího mazlíčka. Lepší je se samozřejmě s majitelem předem domluvit.
  • Jakékoliv návštěvy. Sami si rozhodujete, kdo a kdy vás navštěvuje a majitel do toho nemůže zasahovat. Sám majitel nemovitosti obvykle může přijít byt zkontrolovat, ale musí to být po předchozí domluvě. Toto přesně většinou stanovuje nájemní smlouva.
  • Můžete zde mít trvalý pobyt. Oficiálně si můžete bez souhlasu majitele zřídit ve svém nájmu trvalé bydliště. I tady je však mnohem lepší se s majitelem na tomto kroku domluvit.
  • Smlouva přímo s majitelem. Dalším rozdílem oproti podnájmu je fakt, že nájemní smlouvu uzavíráte přímo s majitelem nemovitosti. Když hrubě neporušíte nájemní smlouvu, majitel vás nemůže jen tak vyhodit.

Podnájem - máte méně práv a potřebujete souhlas majitele

U nájmu (respektive pronájmu) podepisujete nájemní smlouvu přímo s majitelem. Podnájem je situace, kdy vám byt nebo třeba pokoj pronajme člověk, který má byt pronajatý. Podnájmu často využívají studenti, častým podnájmem jsou také například kanceláře. O podnájmu však musí vědět i majitel.

Nevýhodou podnájmu je například to, že si podnájemce nemůže být jistý, kdy bude nutné se vystěhovat, smlouva o podnájmu totiž zaniká se zánikem nájemní smlouvy. Do podnájemní smlouvy může navíc nájemce dát různé zákazy, povinnosti a smluvní pokuty, které by v nájemní smlouvě být ze zákona nemohly. Například zákaz kouření, domácích mazlíčků, trvalého bydliště apod.

Ideální je, když se na nájemní a podnájemní smlouvu podívá někdo zkušený. Makléř, právník, realitní kancelář. Ten vám může poradit, jestli je smlouva dobře sepsaná a co pro vás v praxi znamená.

8.3.2021

O mně

 

Jsem součástí realitní kanceláře RE/MAX již 16 let. 💙

Už si ani nedovedu představit, že by RE/MAX nebyl součástí mého života, mé rodiny, mě... 

Začalo to v roce 2008, kdy jsme založili v Ostravě s nejbližší rodinou realitní kancelář RE/MAX Profit a od té doby jsme s Profitem ušli pěknou cestu plnou neskutečných příběhů, ale jak se říká člověk míní, život mění. 

Během tohoto období jsem mohla pomoci velkému množství klientů. 

Nesmírně si vážím jejich důvěry a je pro mě ctí, že mi svěřili péči o jejich nemovitosti, sny a investice. Nebýt těchto skvělých klientů a každé úžasné spolupráce, nemohla bych růst a pracovně se rozvíjet. S pokorou přijímám každou zkušenost, kterou mi tento obor přináší. Mám to štěstí, že mohu dělat to, co mě baví a naplňuje.

Těším se na každý jednotlivý životní příběh, Vaše zkušenosti a každou Vaši nemovitost. 

Pro své klienty chci jen to nejlepší. Chtěla bych každému, kdo se na mě obrátí dopřát přesně to, co bych si sama od svého makléře přála. Maximální péči, lidskost a pohodlí.

Mgr. Veronika Nina Tedová DiS.

Makléř

Certifikáty

195x200_RMX_Aukcni_specialista realitn_profesion_l_cmyk rmx-cms Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.