Startovací byty pro mladé

Startovací bydlení je druh nájemního bydlení, které poskytují mladým lidem některá města. Tento druh bydlení je obvykle na dobu určitou a cílem je podpořit mladé lidi, kteří se osamostatňují, a stěhují se od rodičů. Mladým se pronajímají městské nebo obecní byty za nižší nájemné s tím, že žadatelé musí splnit určitá kritéria, aby o startovací byty mohli zažádat.

Jaké podmínky je potřeba splnit

Obecně platí, že každé město, které startovací byty nabízí, má jiné podmínky, které musí žadatelé splnit. Obecně to bývají tyto podmínky:

  • Mladí lidé. Žadatel musí být ve věku od 18 do 30, případně i 35 let (v každém městě jinak).
  • Ekonomicky aktivní. Žadatel musí doložit, že má každý měsíc určitý příjem, je zaměstnaný případně podniká jako OSVČ.
  • Nesmí vlastnit jinou nemovitost k bydlení. Žadatel obvykle nesmí být vlastníkem jiné nemovitosti, kde by mohl bydlet.
  • Nemá dluhy z nájmů. Žadatel by neměl mít dluhy z předchozích nájmů ani jiné dluhy vůči městu.

Podmínek je mnohem více, ale jsou v každém městě jiné. Někde pronajímají startovací byty jen párům a rodinám, jinde omezují počet rodinných členů, někde je potřeba mít v místě trvalý pobyt apod.

Nájem jen na dobu určitou

Důležitým faktorem je délka nájemní smlouvy. Někde je to 1 rok, jinde třeba i 4 roky. Obvykle je první rok nájemné velmi nízké (například 50 Kč za metr čtvereční), ale ve smlouvě bude, že se časem bude zvedat. Po uplynutí doby nájmu se smlouva nebude prodlužovat a mladí lidé by měli být připraveni zařídit si jiné bydlení, ideálně vlastní. Energie si logicky nájemníci platí sami dle spotřeby.

O výběru nájemníka rozhodne losování

V neposlední řadě je dobré zmínit, že žadatelů je logicky vždy více než startovacích bytů. O výběru nájemníka pak rozhoduje losování. Případně je zde například podmínka, že mají přednost rodiny s dětmi. Tady opět záleží na každém konkrétním městě.

30.3.2021

O mně

 

Jsem součástí realitní kanceláře RE/MAX již 16 let. 💙

Už si ani nedovedu představit, že by RE/MAX nebyl součástí mého života, mé rodiny, mě... 

Začalo to v roce 2008, kdy jsme založili v Ostravě s nejbližší rodinou realitní kancelář RE/MAX Profit a od té doby jsme s Profitem ušli pěknou cestu plnou neskutečných příběhů, ale jak se říká člověk míní, život mění. 

Během tohoto období jsem mohla pomoci velkému množství klientů. 

Nesmírně si vážím jejich důvěry a je pro mě ctí, že mi svěřili péči o jejich nemovitosti, sny a investice. Nebýt těchto skvělých klientů a každé úžasné spolupráce, nemohla bych růst a pracovně se rozvíjet. S pokorou přijímám každou zkušenost, kterou mi tento obor přináší. Mám to štěstí, že mohu dělat to, co mě baví a naplňuje.

Těším se na každý jednotlivý životní příběh, Vaše zkušenosti a každou Vaši nemovitost. 

Pro své klienty chci jen to nejlepší. Chtěla bych každému, kdo se na mě obrátí dopřát přesně to, co bych si sama od svého makléře přála. Maximální péči, lidskost a pohodlí.

Mgr. Veronika Nina Tedová DiS.

Makléř

Certifikáty

195x200_RMX_Aukcni_specialista realitn_profesion_l_cmyk rmx-cms Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.