Jak pronajmout byt nebo dům bez realitky v Brně?

Chcete pronajmout byt, dům nebo chalupu v Brně, bez problémů, rychle, za maximum a bez realitky? Pak je tento článek přímo pro vás. Objevte rady a tipy, jak na to, a zjistěte, v čem je Brno specifické.

Víte, jak výhodně pronajmout byt, dům nebo chalupu v Brně?

Co se v článku dozvíte?

Čím je specifický brněnský trh s pronájmy?

Ceny pronájmů jsou v Brně hned po Praze nejvyšší v České republice. Ani jim se pak nevyhnul turbulentní pokles a růst v minulém roce. Zatímco v listopadu 2022 se v průměru byt v Brně pronajímal za cenu 19 291 Kč, v květnu roku 2023 klesla cena pronájmu na 17 672 Kč a v listopadu téhož roku vzrostla na 19 719 Kč. Během jednoho roku tedy ceny nejdřív klesly o 8,4 % a následně vzrostly o 11,6 %. Vývoj cen nájmů je zde tedy velmi dynamický.

Jaká je výše průměrného nájmu bytu v Brně?

Zdroj: data.brno.cz

Zásadní poté je, že jde jen o průměrnou cenu pronájmu bytu. Výše pronájmu se v Brně totiž zásadně liší dle čtvrti i stáří či stavu nemovitosti – ceny pronájmu nových nebo rekonstruovaných bytů v centru jsou vyšší a ceny pronájmů starších bytů nebo bytů před rekonstrukcí na periférii nebo v sídlištích jsou nižší. Z toho důvodu je pro pronájem vždy zásadní přesně odhadnout cenu nájmu. To ale není první ani poslední věc, na kterou byste si měli dát pozor. Jaké jsou ty další?

Určete správnou cenu nájmu

Nejprve je tedy zásadní určit správnou cenu nájmu. Bez správného určení buď proděláte, nebo pronajmete za dlouho, nepronajmete či jen na krátko. Nedoporučujeme pak odhadovat cenu dle inzerce, protože nevíte, zda i tam není spoustu špatných odhadů. Ty by vás pak jen zmátly. Nejlepší je proto zkusit pro orientaci online odhad ceny pronájmu zdarma, který nabízí mnoho soukromníků, nebo se pokusit o přesný odhad ceny nájmu, což jsme více rozebírali ve článku Jak na správný odhad ceny pronájmu.

Připravte nemovitost k pronájmu

Dále udělejte home staging nemovitosti, tj. její zatraktivnění pro pronájem. Opravte tedy viditelné vady, vymalujte ji na bílo, ukliďte ji a vyhoďte veškerý starý nebo tmavý nábytek a nahraďte ho novým a světlým. Taková nemovitost bude pak v druhých vzbuzovat kladné emoce a oni si v ní lépe představí svůj život. Více jsme o tom psali ve článku Jak na home staging bytu a domu.

Dejte si záležet na prezentaci a inzerci nemovitosti

Po home stagingu si nechte zhotovit profesionální fotky nemovitosti a napište stručný a jasný inzerát, který bude obsahovat vše podstatné. Text inzerátu můžete napsat na míru předpokládaným nájemcům. Malé byty si spíš pronajmou single mladí lidé, kdežto větší byty nebo domy si pronajmou rodiny. Rodiny pak zajímá spíše to, zda jsou v okolí parky, školky, kdežto mladé, jak blízko to mají k centru, zda jsou v okolí kluby, fitka a podobně. Více třeba v článku 9 tipů, jak inzerovat nemovitost.

K zajímavějším nemovitostem můžete přidat i videoprohlídku nebo třeba 3D virtuální prohlídku, které krásně představí zájemcům zejména dispozičně komplikované nemovitosti. Díky tomu všemu pak zaujmete a rychleji a za víc pronajmete.

Propagujte na realitních portálech a sociálních sítích

Inzerát s fotkami i videi publikujte na všech nejznámějších realitních portálech (Sreality.czReality.IDNES.czČESKÉREALITY.cz a Bezrealitky.cz apod.) i na sociálních sítí (FacebookInstagramLinkedInX nebo třeba Youtube). Inzerát můžete vložit také na Facebooku do skupiny daného města nebo dané čtvrti. Díky tomu dostanete nabídku mezi všechny potenciální zájemce a opět pronajmete rychleji a za víc.

Nechte si udělat smlouvy od profesionálů

Nájemní smlouvy rozhodně nestahujete z internetu, ale nechte si je udělat speciálně pro váš případ. Každá nemovitost je specifická a pronájem od pronájmu se velmi liší, proto je důležité mít přesnou smlouvu, abyste posléze nemuseli řešit nějaké nedostatky. Ty vás totiž mohou vyjít i pěkně draho.

Prověřte si důkladně nájemníka

Častá obava spojená s pronájmem je neplatič, proto je třeba takovému riziku předcházet. Určitě si tedy prověřte možného nájemníka dotazníkem, kde se zeptejte, kde má trvalé bydliště, kolik jich u vás bude bydlet, kde pracují i na délku nájmu a důvody stěhování. Zpravidla platí, že dotazník nevyplní právě ti problémoví. Problém naznačuje také trvalé bydliště na úřadě.

Určitě také prověřte zájemce v registru insolvencícentrální evidenci exekucí a v registru Solus, zda nejsou náhodou v insolvenci, exekuci nebo nemají dluhy. Nemusí to být problém, zadlužení lidé, kteří pravidelně splácí, obvykle nechtějí další problémy a platí včas, ale plus to také není. Více jsme o tom všem psali ve článcích Jak nechybovat v pronájmu bytu nebo domu a 10 tipů, jak výhodně pronajmout byt nebo dům v roce 2024.

Jak výhodně pronajmout byt, dům nebo chalupu v Brně?

Chcete pronajmout byt nebo dům v Brně rychle, bez problémů a výhodně?

Nacenění, příprava nemovitosti, tvorba fotek i videí, propagace, výběr nájemníka i sepsání smluv není pro každého a může se ukázat, že to je nad vaše síly. Tehdy je lepší se obrátit na nějakou prověřenou realitní kancelář. Budete to mít bez práce, za maximum, zdarma (vše zaplatí nájemník) a bez starostí. A to se vyplatí.

RE/MAX Delux je prověřená realitní kancelář z Brna

V RE/MAX Delux se postaráme o vše, od home stagingu, prezentace a propagace přes prověřování, sepsání smluv až po řešení všech možných problémů i hledání dalších nájemců, když předešlý odejde. Budete to mít tak bez starostí, zdarma, vše totiž zaplatí nájemce, a získáte maximum.

Pokud byste do toho ale rádi šli sami, doporučujeme si nechat udělat alespoň přesný odhad nájmu domu nebo bytu a zkontrolovat smlouvy. Na tom nejvíc záleží. Naši spolehlivost pak garantuje hodnocení 4,9/5 od více jak 1 300 klientů na Google a Firmy.cz, přes 100 videorecenzí a čtyřnásobné ocenění Nejlepší realitní kanceláří Moravy. Nám prostě věřit můžete.

Chcete pomoc s pronájmem bytu, domu nebo třeba chalupy nejen v Brně? Ozvěte se.

O mně

Jan Baránek

Makléř

Certifikáty

Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.