Jak na prodej domu nebo bytu v insolvenci?

Zajímá vás, jak na prodej domu nebo bytu v insolvenci nebo jen jak nepřijít o nemovitost v insolvenci? Pak pro vás máme několik tipů, které se vám budou hodit, ať už v insolvenci jste, nebo vám teprve hrozí. Pojďme se na to podívat.

Jak prodat nemovitost v insolvenci?

Co se v článku dozvíte:

Co je to insolvence?

Insolvence je efektivní způsob, jak se můžete jako dlužník nebo firma zbavit dluhů a jak mohou vaši věřitelé získat zpět peníze, které jim dlužíte. Insolvence je daleko efektivnější pro vás i věřitele než exekuce; může dokonce exekuci zastavit nebo zrušit její hrozbu. Jenže její podmínkou je, že musíte mít alespoň dva dluhy více než 30 dní po splatnosti. Dále jsme o ní již psali v článku Víte, co je to insolvence, o exekuci pak v článku Jak se zbavit exekuce.

Jaké přináší insolvence majetkové omezení?

Do třech dnů od přijetí návrhu na insolvenci vydá soud vyhlášku o jejím zahájení a oznámí to také v insolvenčním rejstříku. Od té chvíle nesmíte manipulovat s žádným majetkem, protože by mohl být později použit na splácení v rámci insolvence. Od té chvíle také nemůžete sami splácet dluhy, protože byste tak mohli zohledňovat některého z věřitelů. V této fázi insolvence tedy nemůžete určitě prodat nemovitost.

Po vydání vyhlášky začne soud návrh na insolvenci kontrolovat, a pokud je v pořádku, povolí insolvenci, ustanoví insolvenčního správce a vyzve věřitele, aby se přihlásili o pohledávky. Na to mají věřitelé dva měsíce.

Po této lhůtě přezkoumá insolvenční správce nahlášené pohledávky a zeptá se vás na vše důležité (majetek, příjmy, vyživované osoby apod.). Na základě toho zhotoví do 30 dní zprávu o insolvenci, kde uvede, zda ji má soud schválit a jak bude uskutečněna. Na základě toho pak soud vyhlásí insolvenci.

Insolvence se pak děje buď prodejem vašeho majetku, nebo prodejem majetku a pravidelným splácením. Až v této fázi insolvenční správce určí, jaký majetek bude prodán a jaký ponechán. Dozvíte se tedy, s čím ve vašem vlastnictví můžete manipulovat a s čím ne.

Kdy můžete prodat nemovitost v insolvenci?

Pokud tedy chcete prodat nemovitost a umořit dluhy během insolvence, můžete k tomu přikročit až ve fázi, kdy už soud vyhlásil, jakým způsobem bude insolvenci provádět a jakého vašeho majetku se bude týkat. Prodat ji pak můžete jen v jednom případě. Jaký je?

Kdy můžete prodat nemovitost v insolvenci:

  • Neslouží ke splacení dluhů nemovitost můžete sami prodat během insolvence v situaci, kdy insolvenční správce rozhodne, že neposlouží ke splacení dluhů. Může to být proto, že o ni není zájem, nebo že slouží k vašemu bydlení.

Ale i v případě, že poslouží ke splacení dluhů, se můžete na prodeji nemovitosti aktivně podílet, například sehnat kupce, klidně někoho z rodiny nebo známého. Tento prodej ale nakonec musí schválit věřitelé i insolvenční správce.

3 způsoby prodeje nemovitosti v insolvenci

3 způsoby, jak prodat nemovitost v insolvenci

Pokud nemovitost neslouží ke splacení dluhů, ale přesto ji chcete prodat, můžete k tomu využít hned tři přístupy, které mají své klady a zápory. Jaké jsou?

  1. Samoprodej nemovitosti – pokud s prodejem nechvátáte, máte na něj třeba i několik měsíců a prodeji nemovitosti rozumíte, můžete zkusit prodat nemovitost sami. Tento prodej trvá obvykle déle a nemusíte za nemovitost dostat maximum. Rozhodně u něj doporučujeme nechat si udělat profesionální odhad ceny nemovitosti a vytvořit prodejní smlouvy na míru. Více jsme ho rozebírali např. v článcích 11 tipů, jak rychle prodat dům nebo byt, 5 tipů, jak úspěšně prodat nemovitost v roce 2024 nebo Jak prodat dům a byt: kompletní průvodce.

  2. Prodej s pomocí realitní kanceláře – tento prodej je rychlejší, bez starostí a často s maximální prodejní cenou. Dobré realitní kanceláře totiž dokážou prodejní cenu zpravidla ještě o nějaké ty procenta navýšit. Je za tím znalost trendů a schopnost realizovat plný potenciál nemovitosti s pomocí profi prezentace a propagace.

    Nevýhoda je jen to, že je tento prodej zpoplatněn provizí. Pravidlem však bývá, že na provizi si každý dobrý realitní makléř vždy vydělá (více třeba v článku Zjistěte, jak vybrat správnou realitní kancelář nebo Jaké služby by měla nabízet špičková realitní kancelář).

  3. Okamžitý výkup nemovitosti – tento druh prodeje je nejrychlejší a zcela bezproblémový. Jeho podstatou je, že realitní kancelář nabízející tuto službu od vás vykoupí nemovitost přímo do svého vlastnictví. Nemusí tedy shánět žádného zákazníka a prodat můžete v řádech hodin. Zároveň za vás realitní kancelář vyřeší zdarma veškeré právní i administrativní úkony a může se domluvit i s insolvenčním správcem.

    Rychlost a bezproblémovost je vykoupena pouze nižší prodejní cenou. V případě, že nemáte čas na klasický prodej, se však tato služba může rozhodně vyplatit. Více jsme o tom psali v článku Kompletní průvodce okamžitým výkupem nemovitosti.
Chcete okamžitě vykoupit nemovitost?

Pamatujte rozhodně na to, že prodej v insolvenci je složitější než klasický prodej. Je proto důležité si opravdu dobře vybrat partnery, s kterými do toho chcete jít. Ať už vám bude stačit jen odhad ceny nemovitosti, nebo budete chtít okamžitě vykoupit nemovitost, volte pouze ověřené realitní kanceláře.

Jak nepřijít o nemovitost v insolvenci?

Pokud ale naopak nechcete přijít o střechu nad hlavou, také k tomu máte tři možnosti. Můžete buď pro nemovitost dosáhnout označení „chráněné nemovitosti k bydlení“, dohodnout se s věřitelem, který má na vaší nemovitosti zástavu, aby zakázal její zpeněžení, nebo zkusit službu Zpětný leasing nemovitosti. Oč přesně jde?

Kdy nepřijdete o nemovitost v insolvenci?

  • Dohoda s věřitelem se zástavním právem na vaší nemovitosti pokud jste zastavili nemovitost kvůli půjčce u banky, můžete se při insolvenci s bankou dohodnout, aby nepožádala o prodej nemovitosti, popř. ho přímo zakázala.
  • Chráněná nemovitost k bydlení – vaše nemovitost se též nebude prodávat, pokud v ní bydlíte a její cena nedosahuje ceny stanovené pro vydání nemovitosti ke zpeněžení.
  • Zpětný leasing nemovitosti – pomocí této služby za dohodnutou cenu okamžitě prodáte nemovitost, ale zůstanete v ní bydlet za předem dohodnutý nájem jako nájemník. O střechu nad hlavou tedy nepřijdete. Nemovitost si pak budete moci v určité lhůtě a za předem dohodnutou cenu odkoupit zpět, nejčastěji do 3-5 let. Více jsme o této službě psali ve článku Kompletní průvodce zpětným leasingem na nemovitost.

Prodejte nemovitost v insolvenci s realitní kanceláří

Realitní kancelář RE/MAX Delux je zárukou kvality z Brna

RE/MAX Delux je v Brně zárukou důvěryhodnosti a kvalitních služeb. Přesvědčilo se o tom již tisíce klientů, z nichž více než 1 300 nám nechalo takřka dokonalé hodnocení 4,9/5 na Google a Firmy.cz a více než 100 z nich pak také videorecenzi na webu. Mimo to jsme i čtyřnásobnými držiteli ocenění Realitní kancelář roku Moravy.

Dokážeme odhadnout cenu vaší nemovitosti, ale také díky expertnosti a schopnosti realizovat plný potenciál nemovitostí její prodejní cenu navýšit až o 17 % nebo zařídit bezchybný okamžitý výkup domu nebo bytu i zpětný leasing na nemovitost. Půjdete do toho s námi?

Máte další dotazy k prodeji nemovitosti v insolvenci, nebo byste ji chtěli rovnou prodat s námi? Ozvěte se.

O mně

 

Na trhu s nemovitostmi se pohybuji od r. 2007, stále se vzdělávám a to nejen v tomto oboru.

 

Miluju svoji rodinu, psa, přátele a svoji práci. U běhání relaxuji stejně tak jako u dobrého jídla. Věnuju se rodinným konstelacím a tomu, co mi dává smysl.

 

Na první pohled se zdá být oblast realit jako „tvrdý business“, avšak je vždy na každém člověku, jaký zvolí přístup. Rozhodla jsem se provázet klienty tímto celým procesem především bezpečně, tedy tak, jak si daná situace právě vyžaduje, a také jaký přístup bych si přála já sama!

 

Díky tomu Vám mohu nabídnout odborné znalosti a cenné zkušenosti. Zakládám si na osobním přístupu a lidskosti. Dělat totiž práci s láskou, která mě naplňuje, je mým posláním!

 

Zastávám názor, že správnou a jedinou dlouhodobou vizí, je maximální spokojenost všech zúčastněných stran. Své služby Vám garantuji! Abyste se Vy mohli s klidem věnovat své rodině, práci či koníčkům.

 

Bude mi ctí s Vámi spolupracovat a tvořit základ pro Váš nový DOMOV, PROJEKT nebo jen INVESTICI!

 

Obraťte se na mě s prodejem nebo pronájmem Vaší nemovitosti, stejně jako s nezávaznou konzultací, tržním odhadem nemovitosti či odhadem pro účely dědického řízení.

 

Jsem tu pro Vás!

Jana Barabášová

Makléř

Certifikáty

1. STUPEŇ - Jan Konečný REMAX realitn_profesion_l_cmyk rmx-cms Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.