Jak na prodej domu nebo bytu v insolvenci?

Zajímá vás, jak na prodej domu nebo bytu v insolvenci nebo jen jak nepřijít o nemovitost v insolvenci? Pak pro vás máme několik tipů, které se vám budou hodit, ať už v insolvenci jste, nebo vám teprve hrozí. Pojďme se na to podívat.

Jak prodat nemovitost v insolvenci?

Co se v článku dozvíte:

Co je to insolvence?

Insolvence je efektivní způsob, jak se můžete jako dlužník nebo firma zbavit dluhů a jak mohou vaši věřitelé získat zpět peníze, které jim dlužíte. Insolvence je daleko efektivnější pro vás i věřitele než exekuce; může dokonce exekuci zastavit nebo zrušit její hrozbu. Jenže její podmínkou je, že musíte mít alespoň dva dluhy více než 30 dní po splatnosti. Dále jsme o ní již psali v článku Víte, co je to insolvence, o exekuci pak v článku Jak se zbavit exekuce.

Jaké přináší insolvence majetkové omezení?

Do třech dnů od přijetí návrhu na insolvenci vydá soud vyhlášku o jejím zahájení a oznámí to také v insolvenčním rejstříku. Od té chvíle nesmíte manipulovat s žádným majetkem, protože by mohl být později použit na splácení v rámci insolvence. Od té chvíle také nemůžete sami splácet dluhy, protože byste tak mohli zohledňovat některého z věřitelů. V této fázi insolvence tedy nemůžete určitě prodat nemovitost.

Po vydání vyhlášky začne soud návrh na insolvenci kontrolovat, a pokud je v pořádku, povolí insolvenci, ustanoví insolvenčního správce a vyzve věřitele, aby se přihlásili o pohledávky. Na to mají věřitelé dva měsíce.

Po této lhůtě přezkoumá insolvenční správce nahlášené pohledávky a zeptá se vás na vše důležité (majetek, příjmy, vyživované osoby apod.). Na základě toho zhotoví do 30 dní zprávu o insolvenci, kde uvede, zda ji má soud schválit a jak bude uskutečněna. Na základě toho pak soud vyhlásí insolvenci.

Insolvence se pak děje buď prodejem vašeho majetku, nebo prodejem majetku a pravidelným splácením. Až v této fázi insolvenční správce určí, jaký majetek bude prodán a jaký ponechán. Dozvíte se tedy, s čím ve vašem vlastnictví můžete manipulovat a s čím ne.

Kdy můžete prodat nemovitost v insolvenci?

Pokud tedy chcete prodat nemovitost a umořit dluhy během insolvence, můžete k tomu přikročit až ve fázi, kdy už soud vyhlásil, jakým způsobem bude insolvenci provádět a jakého vašeho majetku se bude týkat. Prodat ji pak můžete jen v jednom případě. Jaký je?

Kdy můžete prodat nemovitost v insolvenci:

  • Neslouží ke splacení dluhů nemovitost můžete sami prodat během insolvence v situaci, kdy insolvenční správce rozhodne, že neposlouží ke splacení dluhů. Může to být proto, že o ni není zájem, nebo že slouží k vašemu bydlení.

Ale i v případě, že poslouží ke splacení dluhů, se můžete na prodeji nemovitosti aktivně podílet, například sehnat kupce, klidně někoho z rodiny nebo známého. Tento prodej ale nakonec musí schválit věřitelé i insolvenční správce.

3 způsoby prodeje nemovitosti v insolvenci

3 způsoby, jak prodat nemovitost v insolvenci

Pokud nemovitost neslouží ke splacení dluhů, ale přesto ji chcete prodat, můžete k tomu využít hned tři přístupy, které mají své klady a zápory. Jaké jsou?

  1. Samoprodej nemovitosti – pokud s prodejem nechvátáte, máte na něj třeba i několik měsíců a prodeji nemovitosti rozumíte, můžete zkusit prodat nemovitost sami. Tento prodej trvá obvykle déle a nemusíte za nemovitost dostat maximum. Rozhodně u něj doporučujeme nechat si udělat profesionální odhad ceny nemovitosti a vytvořit prodejní smlouvy na míru. Více jsme ho rozebírali např. v článcích 11 tipů, jak rychle prodat dům nebo byt, 5 tipů, jak úspěšně prodat nemovitost v roce 2024 nebo Jak prodat dům a byt: kompletní průvodce.

  2. Prodej s pomocí realitní kanceláře – tento prodej je rychlejší, bez starostí a často s maximální prodejní cenou. Dobré realitní kanceláře totiž dokážou prodejní cenu zpravidla ještě o nějaké ty procenta navýšit. Je za tím znalost trendů a schopnost realizovat plný potenciál nemovitosti s pomocí profi prezentace a propagace.

    Nevýhoda je jen to, že je tento prodej zpoplatněn provizí. Pravidlem však bývá, že na provizi si každý dobrý realitní makléř vždy vydělá (více třeba v článku Zjistěte, jak vybrat správnou realitní kancelář nebo Jaké služby by měla nabízet špičková realitní kancelář).

  3. Okamžitý výkup nemovitosti – tento druh prodeje je nejrychlejší a zcela bezproblémový. Jeho podstatou je, že realitní kancelář nabízející tuto službu od vás vykoupí nemovitost přímo do svého vlastnictví. Nemusí tedy shánět žádného zákazníka a prodat můžete v řádech hodin. Zároveň za vás realitní kancelář vyřeší zdarma veškeré právní i administrativní úkony a může se domluvit i s insolvenčním správcem.

    Rychlost a bezproblémovost je vykoupena pouze nižší prodejní cenou. V případě, že nemáte čas na klasický prodej, se však tato služba může rozhodně vyplatit. Více jsme o tom psali v článku Kompletní průvodce okamžitým výkupem nemovitosti.
Chcete okamžitě vykoupit nemovitost?

Pamatujte rozhodně na to, že prodej v insolvenci je složitější než klasický prodej. Je proto důležité si opravdu dobře vybrat partnery, s kterými do toho chcete jít. Ať už vám bude stačit jen odhad ceny nemovitosti, nebo budete chtít okamžitě vykoupit nemovitost, volte pouze ověřené realitní kanceláře.

Jak nepřijít o nemovitost v insolvenci?

Pokud ale naopak nechcete přijít o střechu nad hlavou, také k tomu máte tři možnosti. Můžete buď pro nemovitost dosáhnout označení „chráněné nemovitosti k bydlení“, dohodnout se s věřitelem, který má na vaší nemovitosti zástavu, aby zakázal její zpeněžení, nebo zkusit službu Zpětný leasing nemovitosti. Oč přesně jde?

Kdy nepřijdete o nemovitost v insolvenci?

  • Dohoda s věřitelem se zástavním právem na vaší nemovitosti pokud jste zastavili nemovitost kvůli půjčce u banky, můžete se při insolvenci s bankou dohodnout, aby nepožádala o prodej nemovitosti, popř. ho přímo zakázala.
  • Chráněná nemovitost k bydlení – vaše nemovitost se též nebude prodávat, pokud v ní bydlíte a její cena nedosahuje ceny stanovené pro vydání nemovitosti ke zpeněžení.
  • Zpětný leasing nemovitosti – pomocí této služby za dohodnutou cenu okamžitě prodáte nemovitost, ale zůstanete v ní bydlet za předem dohodnutý nájem jako nájemník. O střechu nad hlavou tedy nepřijdete. Nemovitost si pak budete moci v určité lhůtě a za předem dohodnutou cenu odkoupit zpět, nejčastěji do 3-5 let. Více jsme o této službě psali ve článku Kompletní průvodce zpětným leasingem na nemovitost.

Prodejte nemovitost v insolvenci s realitní kanceláří

Realitní kancelář RE/MAX Delux je zárukou kvality z Brna

RE/MAX Delux je v Brně zárukou důvěryhodnosti a kvalitních služeb. Přesvědčilo se o tom již tisíce klientů, z nichž více než 1 300 nám nechalo takřka dokonalé hodnocení 4,9/5 na Google a Firmy.cz a více než 100 z nich pak také videorecenzi na webu. Mimo to jsme i čtyřnásobnými držiteli ocenění Realitní kancelář roku Moravy.

Dokážeme odhadnout cenu vaší nemovitosti, ale také díky expertnosti a schopnosti realizovat plný potenciál nemovitostí její prodejní cenu navýšit až o 17 % nebo zařídit bezchybný okamžitý výkup domu nebo bytu i zpětný leasing na nemovitost. Půjdete do toho s námi?

Máte další dotazy k prodeji nemovitosti v insolvenci, nebo byste ji chtěli rovnou prodat s námi? Ozvěte se.

O mně

Po více jak 15 letech v bezpečnostním sboru jsem z manažerské funkce odešel do světa realit, který mne uchvátil a pracuji v něm s radostí. Z původního působiště jsem si přinesl profesionální přístup, morální a etické standardy, kterých se držím. Co slíbím, to dodržím.

 

Prodej nemovitostí je často navázán na životní etapy, které jsou náročné a ne vždy příjemné, a proto se Vám ode mne dostane lidského a čestného přístupu, který si zasloužíte.  Mým cílem je spokojený klient. Své jméno jsem spojil s RE/MAX, protože se jedná o jednu z nejsilnějších značek na trhu s proklientským etickým kodexem.

 

Aby se Vaše nemovitost výhodně prodala, vytvořím dle domluvy a potřeby prezentaci nemovitosti (profesionální fotografie, videoprohlídka, 2D a 3D půdorysy, 3D návrhy, záběry z dronu, vizualizace). Inzerát vložím na nejnavštěvovanější realitní servery, zacílím jej na potenciální kupující, abych Vaši nemovitost prodal za nejvyšší tržní cenu. Budete ode mne dostávat pravidelné reporty ohledně zájmu o nemovitost a o proběhlých prohlídkách. Právní stránku převodu nemovitosti pak dokončíme s advokátní kanceláří.

 

Pro Vás to znamená, že od začátku budete o všech krocích vědět, ale starosti s tím spojené přenecháte na mně.   

Mgr. Petr Hladký

Makléř

Certifikáty

195x200_RMX_Aukcni_specialista Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.