Jak prodat byt nebo dům v Brně bez realitky?

Prodáváte nemovitost v Brně bez realitky a chcete vědět, jak na to? Zjistěte, jaký má tento prodej specifika a jak prodej domu, bytu, pozemku nebo chalupy v Brně zvládnout rychle, bez problémů a za maximum.  

Víte, jak výhodně prodat byt, dům nebo chalupu v Brně?

Co se v článku dozvíte?

Čím je specifický brněnský trh?

Ceny nemovitostí jsou v Brně hned po Praze nejvyšší v České republice. Brnu se navíc také v minulých letech nevyhnul velký pokles i růst cen. Zatímco průměrná cena prodávaného bytu dosahovala ještě v dubnu 2022 hodnoty 8,134 miliónů Kč, o rok později klesla na 6,54 miliónů Kč a v červnu 2024 vzrostla na 7,659 miliónů Kč. Vývoj cen je zde tedy velmi dynamický – během roku dokázaly klesnout o téměř 20 % a následně vzrůst o takřka 17 % - více také v článku Jaký bude vývoj cen nemovitostí v roce 2024.

Jaká je cena průměrného bytu v Brně?

Zdroj: data.brno.cz

Zásadní navíc je, že jde pouze o průměrnou cenu bytu. Nové nebo renovované byty v centru si vysokou cenu zčásti udržely i během krize a jejich cena začala následně opět rychle růst, kdežto cena starších bytů a bytů před rekonstrukcí na periférii nebo v sídlištích během krize výrazně klesala a začala růst jen pomalu. Z toho důvodu je pro prodej nemovitosti zásadní přesně odhadnout její současnou tržní cenu. Na co dalšího si musíte dát při prodeji bytu, domu, pozemku nebo chalupy v Brně a bez realitky pozor?

Nezanedbejte správný odhad ceny nemovitosti

Protože se ceny v Brně dynamicky mění a existují mezi nimi velké rozdíly v závislosti na čtvrti i stavu/stáří nemovitosti, doporučujeme odhad ceny nemovitosti nepodcenit. Snadno totiž můžete zvolit buď nízkou, nebo příliš vysokou cenu. S nízkým odhadem ceny nemovitost sice prodáte rychle, ale proděláte klidně i milióny. S vysokým odhadem pak prodáte za dlouho, nebo vůbec.

Nedoporučujeme také měnit cenu během prodeje. Pokud cenu zvýšíte, můžete ztratit současné zájemce, a pokud snížíte, vzbudíte tím nedůvěru u těch, kteří již nabídku viděli. Zásadní je proto již od počátku udávat správnou cenu. S tím vám pomůže i online odhad ceny nemovitosti zdarma, který nabízí mnoho soukromníků – více v článku Jak na správný odhad ceny nemovitosti.

Zhotovte profesionální prezentaci nemovitosti

Nezanedbejte také home staging, zatraktivnění nemovitosti k prodeji. Ukliďte tam, vymalujte stěny bílou, vyhoďte starý a tmavý nábytek a přebytečné harampádí a opravte všechny viditelné vady. Nemovitost díky tomu bude budit pozitivní dojem a vypadat prostornější a hezčí. Kupec se tak do ní snáze zamiluje. Více jsme o tom psali v článku Jak na home staging nemovitosti.

Až poté začněte s focením a natáčením prezentačního materiálu. Zhotovte určitě profesionální fotky, ale dobrý doplněk jsou i videoprohlídky, 3D virtuální prohlídky a 3D půdorysy. Více jsme se těmto materiálům věnovali třeba ve článku o tom, jak pomůžou prodeji vizualizace nebo videoprohlídky nemovitosti.

Zařiďte si kvalitní propagaci nemovitosti

Když máte vytvořený kvalitní prezentační materiál, vytvořte jasný a stručný inzerát, který předá zájemcům všechny potřebné informace těmi správnými slovy. Vyhněte se v něm vatě i gramatickým chybám. Inzerát pak dejte spolu s fotkami a videi na všechny nejznámější realitní portály (Sreality.czReality.IDNES.czČESKÉREALITY.cz a Bezrealitky.cz apod.) i na sociální sítě (FacebookInstagramLinkedInX nebo třeba Youtube).

Vhodné je také dát letáky do schránek sousedů a sdílet inzerát na Facebooku ve skupině města nebo čtvrti. Skvěle funguje i reklamní plachta v místě nemovitosti nebo třeba prezentační web. Díky tomu všemu dostanete nabídku mezi všechny potenciální zájemce a prodáte rychleji a za víc (více v článku Jak úspěšně inzerovat nemovitost).

Nechte si udělat smlouvy od profesionálů

Rezervační smlouvu, předkupní smlouvu (smlouva o smlouvě budoucí kupní), kupní smlouvu i třeba smlouvu o úschově si nechte vždy udělat od advokáta. Určitě se nespokojte pouze se vzory z internetu. Prodej nemovitosti je specifický a případ od případu se velmi liší, proto je důležité mít přesnou smlouvu, abyste posléze nemuseli řešit problémy. Ty vás totiž mohou vyjít pěkně draho.

Vždy k prodeji využijte úschovu peněz

Důležité je k převodu peněz využít úschovy. Ta vám totiž garantuje, že když na kupce převedete nemovitost, opravdu dostanete své peníze, a kupci, že když zaplatí za nemovitost, opravdu ji získá. Při využití úschovy do ní totiž kupec vloží všechny peníze a vy z ní dostanete potvrzení, že tomu tak skutečně je. Až poté uděláte převod nemovitosti zápisem do katastru nemovitostí. Jakmile bude nemovitost přepsaná, získáte své peníze z úschovy.

Nejlepší je pak využít bankovní úschovu, která je sice nejdražší, ale nejbezpečnější. Mimo to můžete použít také advokátní nebo notářskou úschovu. Více jsme o prodeji psali již ve článcích Kompletní průvodce prodejem domu nebo bytu, 5 tipů, jak úspěšně prodat byt a dům v roce 2024 nebo třeba 11 tipů, jak rychle prodat byt nebo dům v roce 2024.

Jak výhodně prodat byt, dům, pozemek nebo chalupu v Brně?

Chcete prodat dům, byt, pozemek nebo chalupu v Brně rychle a za max.?

Žádný z výše načrtnutých úkonů není úplně snadný. Kvalitní fotky nebo video bez dobré techniky a zkušeností neuděláte, cenu bez zkušeností také přesně neodhadnete, a to ještě zbývají smlouvy, rychlé vyselektování vážných zájemců, jejich prověření, smlouvání, prohlídky a bezproblémové předání. Pokud se v něčem z toho necítíte a chcete mít prodej bez rizika, rychle a za maximu, zkuste to spíš s realitní kanceláří.

RE/MAX Delux je realitní jistota z Brna

RE/MAX Delux prodáte bez problémů, rychle a za maximum. Díky znalosti trhu, trendů i použití nejmodernějších prezentačních a propagačních technologiích dokážeme často navýšit prodejní cenu nemovitosti až o 17 %. A nebudete první ani poslední, kdo si to ověřil. Na Google a Firmy.cz máme přes 1 300 recenzí s průměrným hodnocením 4,9/5, jsme čtyřnásobnými držiteli ocenění Realitní kancelář roku na Moravě a na webu nám nechalo více než 100 klientů videorecenze.

Chcete pomoc s prodejem bytu, domu, pozemku nebo chalupy v Brně? Ozvěte se.

O mně

Jan Baránek

Makléř

Certifikáty

Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.