Jak prodat byt nebo dům v Brně bez realitky?

Prodáváte nemovitost v Brně bez realitky a chcete vědět, jak na to? Zjistěte, jaký má tento prodej specifika a jak prodej domu, bytu, pozemku nebo chalupy v Brně zvládnout rychle, bez problémů a za maximum.  

Víte, jak výhodně prodat byt, dům nebo chalupu v Brně?

Co se v článku dozvíte?

Čím je specifický brněnský trh?

Ceny nemovitostí jsou v Brně hned po Praze nejvyšší v České republice. Brnu se navíc také v minulých letech nevyhnul velký pokles i růst cen. Zatímco průměrná cena prodávaného bytu dosahovala ještě v dubnu 2022 hodnoty 8,134 miliónů Kč, o rok později klesla na 6,54 miliónů Kč a v červnu 2024 vzrostla na 7,659 miliónů Kč. Vývoj cen je zde tedy velmi dynamický – během roku dokázaly klesnout o téměř 20 % a následně vzrůst o takřka 17 % - více také v článku Jaký bude vývoj cen nemovitostí v roce 2024.

Jaká je cena průměrného bytu v Brně?

Zdroj: data.brno.cz

Zásadní navíc je, že jde pouze o průměrnou cenu bytu. Nové nebo renovované byty v centru si vysokou cenu zčásti udržely i během krize a jejich cena začala následně opět rychle růst, kdežto cena starších bytů a bytů před rekonstrukcí na periférii nebo v sídlištích během krize výrazně klesala a začala růst jen pomalu. Z toho důvodu je pro prodej nemovitosti zásadní přesně odhadnout její současnou tržní cenu. Na co dalšího si musíte dát při prodeji bytu, domu, pozemku nebo chalupy v Brně a bez realitky pozor?

Nezanedbejte správný odhad ceny nemovitosti

Protože se ceny v Brně dynamicky mění a existují mezi nimi velké rozdíly v závislosti na čtvrti i stavu/stáří nemovitosti, doporučujeme odhad ceny nemovitosti nepodcenit. Snadno totiž můžete zvolit buď nízkou, nebo příliš vysokou cenu. S nízkým odhadem ceny nemovitost sice prodáte rychle, ale proděláte klidně i milióny. S vysokým odhadem pak prodáte za dlouho, nebo vůbec.

Nedoporučujeme také měnit cenu během prodeje. Pokud cenu zvýšíte, můžete ztratit současné zájemce, a pokud snížíte, vzbudíte tím nedůvěru u těch, kteří již nabídku viděli. Zásadní je proto již od počátku udávat správnou cenu. S tím vám pomůže i online odhad ceny nemovitosti zdarma, který nabízí mnoho soukromníků – více v článku Jak na správný odhad ceny nemovitosti.

Zhotovte profesionální prezentaci nemovitosti

Nezanedbejte také home staging, zatraktivnění nemovitosti k prodeji. Ukliďte tam, vymalujte stěny bílou, vyhoďte starý a tmavý nábytek a přebytečné harampádí a opravte všechny viditelné vady. Nemovitost díky tomu bude budit pozitivní dojem a vypadat prostornější a hezčí. Kupec se tak do ní snáze zamiluje. Více jsme o tom psali v článku Jak na home staging nemovitosti.

Až poté začněte s focením a natáčením prezentačního materiálu. Zhotovte určitě profesionální fotky, ale dobrý doplněk jsou i videoprohlídky, 3D virtuální prohlídky a 3D půdorysy. Více jsme se těmto materiálům věnovali třeba ve článku o tom, jak pomůžou prodeji vizualizace nebo videoprohlídky nemovitosti.

Zařiďte si kvalitní propagaci nemovitosti

Když máte vytvořený kvalitní prezentační materiál, vytvořte jasný a stručný inzerát, který předá zájemcům všechny potřebné informace těmi správnými slovy. Vyhněte se v něm vatě i gramatickým chybám. Inzerát pak dejte spolu s fotkami a videi na všechny nejznámější realitní portály (Sreality.czReality.IDNES.czČESKÉREALITY.cz a Bezrealitky.cz apod.) i na sociální sítě (FacebookInstagramLinkedInX nebo třeba Youtube).

Vhodné je také dát letáky do schránek sousedů a sdílet inzerát na Facebooku ve skupině města nebo čtvrti. Skvěle funguje i reklamní plachta v místě nemovitosti nebo třeba prezentační web. Díky tomu všemu dostanete nabídku mezi všechny potenciální zájemce a prodáte rychleji a za víc (více v článku Jak úspěšně inzerovat nemovitost).

Nechte si udělat smlouvy od profesionálů

Rezervační smlouvu, předkupní smlouvu (smlouva o smlouvě budoucí kupní), kupní smlouvu i třeba smlouvu o úschově si nechte vždy udělat od advokáta. Určitě se nespokojte pouze se vzory z internetu. Prodej nemovitosti je specifický a případ od případu se velmi liší, proto je důležité mít přesnou smlouvu, abyste posléze nemuseli řešit problémy. Ty vás totiž mohou vyjít pěkně draho.

Vždy k prodeji využijte úschovu peněz

Důležité je k převodu peněz využít úschovy. Ta vám totiž garantuje, že když na kupce převedete nemovitost, opravdu dostanete své peníze, a kupci, že když zaplatí za nemovitost, opravdu ji získá. Při využití úschovy do ní totiž kupec vloží všechny peníze a vy z ní dostanete potvrzení, že tomu tak skutečně je. Až poté uděláte převod nemovitosti zápisem do katastru nemovitostí. Jakmile bude nemovitost přepsaná, získáte své peníze z úschovy.

Nejlepší je pak využít bankovní úschovu, která je sice nejdražší, ale nejbezpečnější. Mimo to můžete použít také advokátní nebo notářskou úschovu. Více jsme o prodeji psali již ve článcích Kompletní průvodce prodejem domu nebo bytu, 5 tipů, jak úspěšně prodat byt a dům v roce 2024 nebo třeba 11 tipů, jak rychle prodat byt nebo dům v roce 2024.

Jak výhodně prodat byt, dům, pozemek nebo chalupu v Brně?

Chcete prodat dům, byt, pozemek nebo chalupu v Brně rychle a za max.?

Žádný z výše načrtnutých úkonů není úplně snadný. Kvalitní fotky nebo video bez dobré techniky a zkušeností neuděláte, cenu bez zkušeností také přesně neodhadnete, a to ještě zbývají smlouvy, rychlé vyselektování vážných zájemců, jejich prověření, smlouvání, prohlídky a bezproblémové předání. Pokud se v něčem z toho necítíte a chcete mít prodej bez rizika, rychle a za maximu, zkuste to spíš s realitní kanceláří.

RE/MAX Delux je realitní jistota z Brna

RE/MAX Delux prodáte bez problémů, rychle a za maximum. Díky znalosti trhu, trendů i použití nejmodernějších prezentačních a propagačních technologiích dokážeme často navýšit prodejní cenu nemovitosti až o 17 %. A nebudete první ani poslední, kdo si to ověřil. Na Google a Firmy.cz máme přes 1 300 recenzí s průměrným hodnocením 4,9/5, jsme čtyřnásobnými držiteli ocenění Realitní kancelář roku na Moravě a na webu nám nechalo více než 100 klientů videorecenze.

Chcete pomoc s prodejem bytu, domu, pozemku nebo chalupy v Brně? Ozvěte se.

O mně

 

Jsem součástí realitní kanceláře RE/MAX již 16 let. 💙

Už si ani nedovedu představit, že by RE/MAX nebyl součástí mého života, mé rodiny, mě... 

Začalo to v roce 2008, kdy jsme založili v Ostravě s nejbližší rodinou realitní kancelář RE/MAX Profit a od té doby jsme s Profitem ušli pěknou cestu plnou neskutečných příběhů, ale jak se říká člověk míní, život mění. 

Během tohoto období jsem mohla pomoci velkému množství klientů. 

Nesmírně si vážím jejich důvěry a je pro mě ctí, že mi svěřili péči o jejich nemovitosti, sny a investice. Nebýt těchto skvělých klientů a každé úžasné spolupráce, nemohla bych růst a pracovně se rozvíjet. S pokorou přijímám každou zkušenost, kterou mi tento obor přináší. Mám to štěstí, že mohu dělat to, co mě baví a naplňuje.

Těším se na každý jednotlivý životní příběh, Vaše zkušenosti a každou Vaši nemovitost. 

Pro své klienty chci jen to nejlepší. Chtěla bych každému, kdo se na mě obrátí dopřát přesně to, co bych si sama od svého makléře přála. Maximální péči, lidskost a pohodlí.

Mgr. Veronika Nina Tedová DiS.

Makléř

Certifikáty

195x200_RMX_Aukcni_specialista realitn_profesion_l_cmyk rmx-cms Realitní kancelář roku Morava

Povolení cookies

Používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.